Samsung heeft woensdag de Galaxy S8 en S8+ uit de doeken gedaan. De nieuwe smartphones hebben gebogen schermen die aan de boven- en onderkant nagenoeg randloos zijn.

De smartphones liggen op 28 april voor respectievelijk 799 en 899 euro in de winkels. Wie een S8 voorbestelt, ontvangt hem op 20 april.

De S8 heeft een scherm van 5,8 inch, een stuk groter dan het 5,5 inch-display op de S7 Edge. De S8+ wordt voorzien van een scherm van maar liefst 6,2 inch. Door de beperkte schermranden zijn de telefoons qua formaat echter ongeveer gelijk aan hun voorgangers.

Onder op de smartphones zit geen fysieke thuisknop meer. In plaats daarvan gebruikt de S8 softwareknoppen. Om de telefoon te ontgrendelen kan worden gebruikt van een irisscanner, gezichtsherkenning, of een vingerafdrukscanner op de achterkant.

De S8 is ook het eerste Samsung-toestel dat gebruikmaakt van de eigen slimme assistent Bixby. Gebruikers kunnen met hun stem vragen stellen aan Bixby, maar de assistent kan ook worden gebruikt om beelden die met de camera worden geschoten te herkennen. Op een speciaal thuisscherm toont Bixby het weer, herinneringen en andere meldingen. Voorlopig verstaat de assistent nog geen Nederlands.

Eerste indruk: Zo ziet de bijna randloze Galaxy S8 eruit
Eerste indruk: Zo ziet de bijna randloze Galaxy S8 eruit

Note 7

Na het fiasco met de Galaxy Note 7, die wereldwijd werd teruggeroepen vanwege explosiegevaar, is het nieuwe vlaggenschip voor Samsung nog belangrijker dan zijn voorgangers. Het toestel moet niet alleen technologische vooruitgang tonen, maar ook demonstreren dat Samsung heeft geleerd van zijn fouten en zijn veiligheidscontroles heeft verbeterd.

Het bedrijf zei eerder al dat zijn accu's voortaan grondiger worden gecontroleerd. Samsung zegt te hebben geleerd van de Note 7, en die lessen "diep in onze processen en onze cultuur verankerd" te hebben.

Geheugen

In Nederland verschijnt de S8 met een eigen Exynos-processor van Samsung zelf. In andere landen wordt het apparaat geleverd met een Snapdragon 835-chip van Qualcomm.

De S8 en S8+ krijgen 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslagruimte. Dat is uitbreidbaar met een MicroSD-kaart. De toestellen zijn waterdicht en bevatten in tegenstelling tot sommige andere recente smartphones gewoon nog een koptelefoonpoort.

Camera's

Aan de achterkant zit wederom een 12 megapixel-camera, die volgens Samsung vooral door het gebruik van nieuwe software verbeterd is. Met name bewegende objecten moeten scherper kunnen worden vastgelegd, omdat bij het fotograferen ongemerkt meerdere beelden worden gecombineerd tot één foto.

Aan de voorkant zit een 8 megapixel-sensor die nu ook is voorzien van autofocus. De S8 krijgt een accu van 3.000 mAh, terwijl de S8+ een grotere batterij van 3.500 mAh heeft.

Voor het eerst zal het ook mogelijk zijn om een Galaxy-telefoon via een speciaal dockingstation aan een monitor te verbinden, en te gebruiken als desktop-pc. Het dock, met de naam Samsung Dex, gaat 149 euro kosten.

Er verschijnt ook een nieuwe versie van de 360-gradencamera Gear 360. Die zal nu 4K-beelden kunnen schieten en het apparaat zelf is een stuk kleiner geworden. Ook kan hij nu direct naar Facebook en YouTube livestreamen. De nieuwe Gear 360 verschijnt in mei voor 250 euro.