De Belgische provider Proximus maakt het mogelijk om het gebruik van bepaalde apps buiten de databundel te laten vallen. Daarvoor moeten de makers van deze apps geld betalen.

Dat meldt De Morgen. Bedrijven hebben de mogelijkheid om het dataverbruik van een bepaalde app te sponsoren. 

Onder andere de supermarktketen Delhaize en banken BNP Paribas Fortis en ING doen mee aan het initiatief. Hierdoor kunnen de apps van deze bedrijven worden gebruikt zonder dat er data van een bundel wordt gebruikt. 

De gesponsorde applicaties worden geadverteerd in de My Apps Space-app van Proximus. Hierin staat de categorie 'Aanbiedingen', met daarin apps die gratis te gebruiken zijn. De app is alleen voor testers op Android beschikbaar.

Volgens Proximus gaat het op dit moment nog om een proef met 'zero-rating'. Daarmee kunnen providers bepaalde soorten internetverkeer vrijstellen van een databundel.

Nederland

Binnen Europese wetgeving rondom netneutraliteit is zero-rating toegestaan. De Nederlandse wet verbiedt dit echter.

T-Mobile introduceerde in 2016 een Music Unlimited-dienst, waarbij bepaalde muziek-apps buiten de databundel vallen. De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) eiste in december dat de provider hiermee moest stoppen. Het bedrijf ging hiertegen in beroep bij de rechter.

De Nederlandse provider zegt zich te houden aan Europese wetgeving, maar de ACM verwijst naar de Nederlandse wet. De rechter moet bepalen welke hier van toepassing is.