Apple schuldig bevonden aan maken van prijsafspraken in Rusland

De Russische mededingingsautoriteit heeft Apple schuldig bevonden aan het maken van prijsafspraken waarmee de prijs van de iPhone kunstmatig hoog gehouden kon worden in Rusland.

Dat laat de autoriteit dinsdag weten. Wanneer verkopers van de iPhone de smartphone voor een gereduceerde prijs probeerden te verkopen, dan zou Apple hen mailen en vragen of de prijs teruggezet kon worden.

Mochten winkeliers hiermee niet akkoord gaan, dan zou het contract tussen beide partijen worden opgezegd vanuit Apple.

iPhone 5

Apple zou dit een aantal jaren hebben gedaan: van de iPhone 5 tot aan de iPhone 6S. De Russische nieuwssite Tass meldt dat de autoriteit dergelijke praktijken niet heeft kunnen constateren met de verkoop van de iPhone 7.

The Financial Times schrijft dat Apple nu drie maanden de tijd heeft om in beroep te gaan tegen het besluit. Doet Apple dit niet of krijgt het in hoger beroep geen gelijk, dan volgt er een boete. De hoogte van het bedrag kan oplopen tot vijftien procent van de Russische iPhone-verkopen.

De Russische mededingingsautoriteit laat verder weten dat Apple heeft meegewerkt aan het onderzoek en dat het maken van prijsafspraken inmiddels gestopt is. Ook zou Apple in de toekomst gaan voorkomen dat dergelijke praktijken voorkomen.

Lees meer over:
Tip de redactie