Verschillende Nederlandse providers zijn bang dat 5G in Nederland niet goed kan worden uitgerold, omdat een afluisterstation in Burum voor problemen zorgt.

Daarmee reageren de providers op de Nota Mobiele Communicatie, die eind januari door minister Henk Kamp van Economische Zaken werd gepresenteerd. Betrokken partijen mochten tot en met 10 maart hun feedback geven op de nota.

Providers bereiden zich voor op de uitrol van 5G, een mobiel netwerk dat hogere snelheden moet bieden. Providers verwachten dat de opvolger van 4G na 2020 kan worden uitgerold.

Eén van de frequentiebanden die KPN wil inzetten voor 5G is de 3,5GHz-band. Deze wordt in veel andere Europese landen vrijgemaakt voor 5G, maar om interferentie met het satelliet-afluisterstation te voorkomen lijkt daar in Nederland voorlopig geen sprake van.

"Er is nog geen plan om deze band beschikbaar te maken voor mobiele communicatie", aldus de provider. In grote delen van Nederland mag de 3,5 GHz-band momenteel helemaal niet worden gebruikt.

T-Mobile en Vodafone

Een woordvoerder van VodafoneZiggo noemt de 3,5GHz-band ook als kritiekpunt op de nota. "Economische Zaken moet snel voldoende spectrum in deze banden vrijmaken voor mobiele communicatie."

De provider wil daarnaast meer duidelijkheid over de 700MHz-frequentie, die ook gebruikt kan worden voor 5G. Volgens de nota zal deze frequentieband samen met de 1400MHz-band en 2100MHz-band worden geveild in de komende jaren.

T-Mobile deelt volgens een woordvoerder de mening van KPN. "Juist voor T-Mobile is het van groot belang, als mobiele aanbieder zonder vaste landelijk infrastructuur, dat er voldoende spectrum beschikbaar is en komt"

Huawei, de fabrikant van netwerkapparatuur voor providers, benadrukt echter ook dat de 3,5GHz-band gebruikt moet worden voor 5G.

Vergunningsvrij

KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo maken ook bezwaar op plannen om een deel van de 2,1 GHz-band vergunningsvrij beschikbaar te stellen, zodat bedrijven deze kunnen gebruiken voor dekking binnen gebouwen. Op het moment worden deze frequenties door providers gebruikt voor 4G-netwerken. 

"Dit voornemen wijkt af van het huidige beleid op basis waarvan operators hun netwerken hebben uitgerold", aldus KPN in hun verklaring. VodafoneZiggo zegt dat hierdoor een tekort aan frequenties voor telefoonnetwerken ontstaat.

T-Mobile zegt bezorgd te zijn over de voorgestelde vergunningsduur, die bepaalt hoe lang providers bepaalde frequenties mogen gebruiken. "Waar Europa 25 jaar voorstelt, wil Nederland een vergunningduur van 15 tot 20 jaar", aldus een woordvoerder.