Chinese telefoonmaker Oppo heeft een smartphonecamera getoond met een ingebouwde fysieke zoomlens die niet uit de telefoon steekt.

Oppo toonde de camera tijdens telecombeurs MWC in Barcelona. Het gaat nog om een prototype, dat is gebaseerd op de periscoop die in onderzeeërs wordt gebruikt.

De camera heeft twee lenzen: één normale lens met recht daaronder de sensor, en één waarbij een serie lenzen met daarachter de sensor loodrecht binnenin de telefoon is gebouwd.

Licht dat op de lens achterop de telefoon valt, wordt met een prisma 90 graden van richting veranderd. Vervolgens gaat het licht door een serie lenzen die dwars in de behuizing zitten.

Kantelen

Door de hoek van het prisma zeer licht te kantelen, kan het zoombereik worden bijgesteld van 2x tot en met 5x. Daarbij treedt volgens Oppo geen kwaliteitsverlies op.

Verschillende beschikbare smartphones met twee lenzen combineren vaak één reguliere groothoeklens met een exemplaar dat iets meer is ingezoomd, zoals de iPhone 7 Plus. De techniek van Oppo, die is ontwikkeld in samenwerking met een ander bedrijf, biedt echter een veel groter zoombereik.

Omdat de zoomlens dwars in de cameramodule ligt, is die in zijn geheel maar 5,7 millimeter dik. Dat zou ongeveer net zo dik zijn als huidige cameramodules voor smarphones zonder zoom. Oppo heeft nog geen telefoon aangekondigd waar de nieuwe camera in zit.

Eerder deze maand bereikte Oppo de eerste plaats in de Chinese smartphonemarkt.

Lees al het nieuws over Mobile World Congress in ons dossier