Huawei heeft zondagmiddag twee nieuwe smartphones aangekondigd. De P10 en P10 Plus hebben een verbeterde camera, maar lijken verder veel op de P9-toestellen van vorig jaar.

De P10, met een full hd-scherm van 5,1 inch, zal in Nederland voor 599 euro worden verkocht. De P10 Plus, met een qhd-scherm van 5,5 inch, zal 749 euro kosten. De smartphones verschijnen in maart.

De toestellen verschijnen in verschillende kleuren, waarbij de behuizing van sommige varianten van aluminium is gemaakt. Andere uitvoeringen hebben een behuizing die Huawei diamond-cut noemt; dit is een ribbelig materiaal dat erg glimt.

Net als de eerdere Mate 9 van Huawei draaien beide toestellen op de Kirin 960-chip. De P10 krijgt standaard 4 GB werkgeheugen met 64 GB opslagruimte, terwijl dat bij de Plus respectievelijk 6 en 128 GB is. Met een MicroSD-kaart kan de opslagcapaciteit worden uitgebreid.

Camera

Aan de achterkant van de P10 zit dezelfde dubbele Leica-camera die eerder in de Mate 9 werd verwerkt. Deze heeft een zwart-wit-sensor van 20 megapixel en een kleurensensor van 12 megapixel. Doordat er twee lenzen zijn, wordt het mogelijk een scherptediepte-effect te creëren.

De P10 Plus heeft een iets betere camera, met een f/1.8-apertuur. Die moet meer licht binnenlaten dan het f/2.2-apertuur in de normal P10.

In de smartphones zitten accu's van respectievelijk 3.200 en 3.750 mAh. Huawei belooft dat een speciale snellaadtechnologie zorgt voor een halve dag gebruik met 15 minuten opladen.

Watch

Huawei presenteerde zondag ook een nieuwe versie van zijn eigen smartwatch. De Huawei Watch 2 draait op Android Wear 2.0, de nieuwe versie van het besturingssysteem van Google.

Waar de vorige Huawei Watch een relatief groot scherm van 1,4 inch had, is dat in de Watch 2 gekrompen naar 1,2 inch. Wel is de resolutie ongeveer even hoog gebleven.

De Watch 2 verschijnt in twee versies: een sportievere variant en een 'Classic'-model met een iets anders uitgewerkte horlogekast. Er verschijnen versies die alleen via wifi en Bluetooth verbinding kunnen maken, maar ook 4G-modellen die overal een eigen internetverbinding kunnen maken, zonder gekoppelde smartphone.

Het is nog niet bekend wanneer de Watch 2 in Nederland verschijnt, en voor welke prijs.

Lees al het nieuws over Mobile World Congress in ons dossier