Huawei heeft zondag de nieuwe P10 en P10 Plus-smartphones aangekondigd. De opvolgers van de P9 zijn slechts beperkt veranderd.

Vorig jaar maakte Huawei indruk met de dubbele camera die zowel op de P9 als de Mate 9 werd ingevoerd. De fotokwaliteit was goed en door de combinatie van twee camera's werden interessante scherptediepte-effecten mogelijk.

Dit jaar heeft Huawei geen vergelijkbare grote stap gemaakt met zijn toestellen. De P10 (van 5,1 inch) en P10 Plus (5,5 inch) lijken ook ontzettend veel op hun voorgangers.

Voornaamste verschil is dat de vingerafdrukscanner niet meer aan de achterkant zit, maar naar de voorkant van het toestel is verhuisd. Het logo van Huawei, dat eerder onder het scherm stond, is verdwenen.

De vingerafdrukscanner werkt goed, maar standaard werkt hij niet als thuisknop (dit kan in de instellingen worden aangepast). Daarom moeten er ook altijd softwareknoppen op het scherm staan.

Behuizing

De P10 verschijnt in verschillende kleuren, waarvan sommigen een behuizing van aluminium in matkleur hebben (de matzwarte P10 lijkt erg op de matzwarte iPhone 7). Andere edities hebben een achterkant die Huawei 'diamond-cut' noemt en die erg glimt. Qua textuur doet deze behuizing denken aan de 3D-plaatjes van ribbelig plastic. Als je er met je nagel overheen beweegt, komt er een vergelijkbaar pieperig geluid af. De ribbels bieden in ieder geval veel grip.

Aardig detail is dat de aan/uit-knop ook ribbels heeft, zodat hij zonder te kijken makkelijk te vinden is. Hij heeft ook een opvallend rood accent, dat de smartphones er iets speelser uit doet zien.

Net als vorig jaar heeft de kleine versie van de P10 een full hd-resolutie (1920 x 1080 pixels). De P10 Plus heeft een upgrade naar een qhd-resolutie (2560 x 1440 pixels), wat ook op het grotere formaat een iets scherper beeld oplevert. Dat is met het blote oog echter niet waarneembaar.

Camera

Zowel de P10 als P10 Plus hebben een dubbele camera die in een balk aan de bovenkant van de behuizing zit. Ook de camera is slechts beperkt veranderd: de P10 gebruikt dezelfde camera als de Mate 9, met sensoren van 20 en 12 megapixel, en een f/2.2-apertuur.

De Plus heeft een nieuwe versie van deze dubbele camera, met een f/1.8-apertuur dat iets meer licht moet binnenlaten. De camera van de Mate 9 beoordeelden we onlangs al als uitstekend. Tijdens een korte test was het nog niet mogelijk om vast te stellen of de Plus een grote stap vooruit maakt.

De camera aan de voorkant heeft nu ook de mogelijkheid gekregen om een scherptediepte-effect te creëren. Omdat er - in tegenstelling tot de dubbele camera - geen diepte-informatie wordt verzameld, gebeurt dit geheel softwarematig. Bij enkele testfoto's was al direct te zien dat dat niet altijd een mooie foto oplevert. De randen van mijn haar werden bij een selfie vervaagd, omdat de software ze als onderdeel van de achtergrond zag.

Op papier hebben de twee P10-varianten prima specificaties: ze draaien op de Kirin 960-chip, die ook in de Mate 9 zat. Het kleinere toestel krijgt 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslagruimte, terwijl dat bij de P10 Plus zelfs 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte in. Het valt vooral toe te juichen dat Huawei zo gul is met opslagruimte. Bovendien kan de opslag in de toestellen ook nog eens uit te breiden met een MicroSD-kaart.

Daadwerkelijke prestaties - en de accuduur - vielen nog niet te testen. Volgens Huawei wordt de P10 voorzien van snellaadtechnologie die ervoor zorgt dat na 15 minuten opladen een halve dag gebruik mogelijk is. De P10 heeft een baterijcapaciteit van 3200 mAh, de P10 Plus heeft 3750 mAh.

Voorlopige conclusie

De P10 en P10 Plus zijn geen revolutie, en ook maar een kleine stap in de evolutie van de Huawei-smartphones. Spectaculaire nieuwigheden - zoals het nagenoeg randloze scherm op de LG G6 die eveneens zondag werd aangekondigd - ontbreken.

Dat neemt niet weg dat de kleinere variant aantrekkelijke specificaties heeft voor een toestel van 599 euro. De P10 Plus zal met zijn prijs van 749 euro te maken krijgen met zwaardere concurrentie - waaronder ook van de eigen Mate 9 van Huawei.