Vicepresident Jay Y. Lee van het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung zal zich officieel voor de rechter moeten verantwoorden voor zijn daden. 

Vrijdagochtend werd in Seoul een arrestatiebevel uitgegeven waarin Lee wordt verdacht van omkoping, verduistering en betrokkenheid in een groot corruptieschandaal dat de positie van president Park Geun-hye doet wankelen.

Reuters meldt dat de aanklacht tegen Lee mogelijk nog zal worden uitgebreid om het volledige proces van opvolging van leiderschap binnen Samsung te kunnen onderzoeken, aldus een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse Openbaar Ministerie. Daarover wordt Lee zaterdag ondervraagd. Hij krijgt volgens het persbureau geen speciale behandeling in de gevangenis.

Lee zat al vast in afwachting van de beslissing van de rechter. Eerder verzocht de aanklager om het arrestatiebevel, omdat Lee steekpenningen van totaal ruim 36 miljoen dollar heeft betaald aan een vriend van Park, Choi Soon-sil.

Gunsten

Lee zou topbestuurders van Samsung onder meer hebben opgedragen om dubieuze organisaties te financieren die werden gerund door de vertrouweling van president Park. Hij zou daar naar verluidt politieke en zakelijke gunsten voor terug hebben gekregen.

Hij is de eerste topman van het Koreaanse bedrijf die met betrekking tot het corruptieschandaal officieel van criminele daden wordt beschuldigd. Eerder werd een verzoek om Lee te arresteren nog afgewezen.

Het verzoek om topman Park Sang-jin van Samsung Electronics, tevens hoofd van de Koreaanse Hippische Sportfederatie, te arresteren, werd door de rechter verworpen.