Techgigant Apple zou van plan zijn te pleiten tegen een nieuwe wet in het Amerikaanse Nebraska. De wet moet het makkelijker maken voor consumenten om eigen smartphones te repareren. 

Volgens een bron van Motherboard zal een vertegenwoordiger, werknemer of lobbyist van Apple op 9 maart spreken tijdens een hoorzitting over de wet. 

De nieuwe wet zou bedrijven verplichten om losse onderdelen te verkopen aan klanten en onafhankelijke reparatiewinkels. Daarnaast zouden handleidingen beschikbaar gesteld moeten worden, zodat iedereen kan proberen om bijvoorbeeld een smartphone te repareren. 

Naast Nebraska zou de wet ook worden overwogen in zeven andere Amerikaanse staten. Ook New York, Minnesota, Massachusetts, Kansas, Wyoming, Tennessee en Illinois kijken naar vergelijkbare wetsvoorstellen. Alleen in Nebraska staat er een hoorzitting gepland.

Apple denkt volgens Motherboard dat het repareren van smartphones te riskant is voor consumenten. Tijdens de hoorzitting zou het bedrijf er op willen wijzen dat smartphoneaccu’s in brand kunnen vliegen bij mislukte reparaties. 

Moeilijk

Reparateurs zijn al langer kritisch over hoe moeilijk Apple-apparatuur te repareren is. De website iFixit, die beoordeelt hoe makkelijk gadgets te repareren zijn, geeft iPhones en Macs vaak onvoldoendes.

Naast smartphones zou de wet reparatie van andere apparaten ook makkelijker moeten maken. Tractorfabrikant John Deere is daarom ook kritisch over het initiatief.