Ook Koreaanse waakhond onderzoekt machtsmisbruik Android

In navolging van de Europese Commissie voert ook een Zuid-Koreaanse toezichthouder een onderzoek uit naar mogelijk machtsmisbruik met het Google-besturingssysteem Android.

De waakhond heeft dezelfde zorgen als de Commissie in Brussel: dat concurrentie op de smartphonemarkt is beperkt door exclusiviteitsovereenkomsten tussen Google en smartphonemakers als Samsung. Dat meldt de krant Joongang Daily dinsdag.

Daarin werd onder meer afgesproken dat Google verschillende apps standaard mag meeleveren op alle Android-smartphones. Ook is het voor smartphonemakers verboden om op basis van de opensourcecode van Android een eigen besturingssysteem te maken, zonder de apps van Google.

Google heeft nog niet gereageerd op het Koreaanse onderzoek. In de Europese zaak ontkent het bedrijf dat er sprake is geweest van machtsmisbruik. Daarbij wijst Google onder meer op de sterke concurrentie van Apple op de smartphonemarkt, en het feit dat smartphonemakers naast de Google-apps nog eigen apps en apps van derden mogen meeleveren.

Zoekmachine

In 2013 sloot de Zuid-Koreaanse waakhond FTC al een onderzoek naar Android af zonder formele aanklacht, maar de organisatie zegt het onderzoek te hervatten omdat meer details over de overeenkomst tussen Google en Samsung naar buiten zijn gekomen. Daardoor is er toch reden tot zorgen.

De Europese Commissie heeft voorlopig geconcludeerd dat Google schuldig is aan machtsmisbruik met Android, maar er loopt nog een uitgebreid onderzoek. In Rusland heeft Google al een boete gekregen in een vergelijkbare Android-zaak.

In Zuid-Korea hebben Android-telefoons meer dan 80 procent van de smartphonemarkt in handen. Door de populariteit van Android is ook het marktaandeel van de zoekmachine van Google in het land flink gegroeid, naar 37 procent. De zoekmachine van het Zuid-Koreaanse bedrijf Naver is nog wel groter dan Google in het land.

Lees meer over:
Tip de redactie