De Chinese smartphonemaker Oppo is voor het eerst de grootste op zijn thuismarkt. In 2016 verkocht het bedrijf in China ruim 78 miljoen exemplaren, meer dan elke andere fabrikant.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC. Met de recordverkopen bereikte Oppo, dat niet in Nederland actief is, een marktaandeel van 16,8 procent.

Het in Europa bekendere Huawei zit Oppo op de hielen, met een marktaandeel van 16,4 procent. Zij worden gevolgd door het eveneens Chinese Vivo (14,8 procent), Apple (9,6 procent) en Xiaomi (8,9 procent).

Een jaar eerder was Xiaomi nog de grootste op de Chinese markt, maar het bedrijf zag zijn verkopen met 36 procent krimpen. Oppo en Vivo zagen hun verkopen allebei verdubbelen.

De vier Chinese smartphonemakers uit de top vijf hebben gezamenlijk meer dan de helft van de markt in handen. Volgens IDC zorgden betere producten en specifiek op China gerichte marketing ervoor dat hun smartphones vaker werden verkocht.

De onderzoekers verwachten dat Apple dit jaar weer zal groeien in China, omdat de volgende iPhone naar verwachting grote veranderingen met zich mee zal brengen. IDC denkt ook dat de Chinese bedrijven zich meer op het buitenland zullen richten, met name door producten in India te verkopen.