Apple heeft Samsung ingehaald als grootste smartphonemaker ter wereld. Het Amerkaanse bedrijf verkocht in het laatste kwartaal van 2016 zo'n 78,3 miljoen smartphones, nipt meer dan de Zuid-Koreaanse concurrent.

Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeker Strategy Analytics woensdag heeft gepubliceerd.

Samsung verkocht in het vierde kwartaal naar schatting 77,5 miljoen smartphones, ongeveer 4 miljoen minder dan een jaar eerder. Mogelijk heeft de terugroepactie van de Galaxy Note 7 bijgedragen aan die krimp. Samsung maakte onlangs bekend dat het bedrijf wel weer een forse winst heeft gemaakt op zijn smartphonetak.

Over het volledige jaar 2016 had Samsung nog wel een groter marktaandeel (20,8 procent) dan Apple (14,5 procent).

De top vijf van grootste smartphonemakers wordt afgerond door de Chinese bedrijven Huawei, Oppo en Vivo, met marktaandelen van respectievelijk 9,3, 5,7 en 4,8 procent in 2016. Oppo en Vivo zijn voornamelijk binnen China actief, terwijl Huawei ook internationaal veel smartphones verkoopt.

In het hele jaar zijn zo'n 1,49 miljard smartphones verkocht, meldt Strategy Analytics. Dat is een record. Verwacht wordt dat de groei van de smartphonemarkt in de komende jaren zal afvlakken.