De Amerikaanse consumentenbond gaat met de telecomindustrie de kwaliteitsnormen van batterijen onder de loep nemen.

De bond meldt dinsdag dat de problemen met de batterij van de Galaxy Note 7 aantonen dat zelfregulering van de industrie op het gebied van veiligheid tekortschiet. Volgens het orgaan, dat zich buigt over de veiligheid van producten, moeten de voorschriften voor oplaadbare lithium-ionbatterijen in mobiele telefoons worden herzien.

De door de industrie zelfopgelegde kwaliteitsstandaard is voor het eerst in 2006 vastgelegd en niet meer veranderd sinds 2011.

Gevaar

"De consument moet zich nooit zorgen hoeven maken of een oplaadbaar toestel een gevaar oplevert voor zichzelf, zijn familie of zijn eigendommen", zei Elliot Kaye, de voorzitter van de Amerikaanse consumentenbond, in een verklaring. 

De consumentenbond gaat samen met Samsung en de telecomindustrie werken aan het updaten van de veiligheidsstandaarden van de lithium-ionbatterijen. 

De Galaxy Note 7 moest vorig jaar kort na lancering van de markt worden gehaald, vanwege de kans op brandgevaar. De oorzaak was de batterij.

Leren

Samsung besloot naar aanleiding van de accuproblemen om de Galaxy Note 7 volledig uit productie te nemen en alle geleverde exemplaren terug te roepen. In de Verenigde Staten zijn inmiddels 97 procent van alle Note 7-exemplaren weer ingeleverd volgens de consumentenbond. 

"De industrie moet op z'n minst leren van deze ervaring en de veiligheid voor consumenten verbeteren door voorzorgsmaatregelen te nemen in het ontwerp en de productie van de batterijen", aldus Kaye.