Voormalig Android-topman Hugo Barra werkte de afgelopen drieënhalf jaar als internationaal topman voor Chinese smartphonemaker Xiaomi, maar verlaat het bedrijf nu weer.

Barra noemt op Facebook zijn gezondheid en heimwee als redenen om terug naar Californië te verhuizen, om dichter bij vrienden en familie te zijn. Barra woonde de afgelopen jaren in Peking en moest als internationaal topman zorgen voor de introductie van Xiaomi-producten buiten China.

De in China populaire smartphonemaker verkocht bij het aantreden van Barra nog nauwelijks producten buiten China. Barra heeft de markt van Xiaomi naar verschillende landen uitgebreid. In Europa verkoopt Xiaomi op Polen na nog geen telefoons, wel heeft het bedrijf een internationale webshop met elektronica als powerbanks, speakers, en koptelefoons.

Wereldwijde uitbreiding

"Xiaomi staat er goed voor op weg naar wereldwijde uitbreiding, en als er een goed moment is om terug naar huis te gaan dan is dat nu", schrijft Barra. Hij wijst op succesvolle uitbreiding naar India, waar het Chinese bedrijf een jaarlijkse omzet van 1 miljard dollar draait.

Ook noemt Barra uitbreiding naar twintig andere landen zoals Indonesië, Maleisië, Rusland, Mexico en Polen. Volgens de vertrekkend topman heeft Xiaomi zich de afgelopen jaren als internationale speler op de kaart gezet.

Xiaomi groeide na oprichting in 2010 in korte tijd uit tot één van de grootste smartphoneverkopers in China. In 2015 werden verkoopdoelen echter niet gehaald, waarna het bedrijf besloot zijn aanbod uit te breiden met producten als drones, luchtreinigers, verlengsnoeren en rijstkokers.