Apple klaagt chipmaker Qualcomm aan omdat Qualcomm zijn monopoliepositie zouden hebben misbruikt om Apple te dwingen chips van Qualcomm te gebruiken. Apple eist daarnaast de betaling van een achterstallig bedrag van een miljard dollar.

Als Apple geen chips van Qualcomm voor al zijn smartphones zou gebruiken, zou de chipmaker de kosten voor het gebruik van zijn patenten op het gebied van smartphonehardware tot volgens Apple onredelijke hoogten verhogen. Dat schrijft Wall Street Journal vrijdag op basis van documenten die zijn ingediend bij een rechtbank in het Amerikaanse Californië.

Daarnaast beschuldigt Apple Qualcomm ervan wraak te hebben genomen op de Amerikanen omdat zij praatten met de Koreaanse mededingingsautoriteiten. Apple had afspraken met Qualcomm over het afdragen van een percentage van de verdiensten uit de verkoop van iPhones. In ruil daarvoor kreeg Apple korting op de licentiekosten.

Maar toen Apple meewerkte met een onderzoek van de Koreaanse mededingingsautoriteiten, hield Qualcomm die korting plotsklaps in. Vervolgens probeerde Qualcomm Apple met de ingehouden korting te chanteren om gunstiger antwoorden te geven op de vragen van de Koreaanse autoriteiten. Die ingehouden kortingen wil Apple nu via de rechter opeisen.

Reactie

Qualcomm noemt de aantijgingen van Apple in een reactie 'ongegrond'. "Apple heeft bewust onze overeenkomsten en onderhandelingen op een misleidende manier benoemd, evenals de afschuwelijkheid en de waarde van de tehnologie die wij uitvinden, bijdragen en delen met alle makers van mobiele apparaten."

Qualcomm werd deze week door de mededingingsautoriteiten van de VS al beschuldigd van het misbruik van de monopoliepositie op het gebied van bepaalde chips die in smartphones gebruikt worden.