De eerste nieuwe smartphone die onder merknaam Nokia gaat verschijnen, is officieel onthuld. De Nokia 6 draait op Android 7.0 Nougat en komt vooralsnog alleen in China uit.

De Nokia 6 wordt aangedreven door een midrange SnapDragon 430-chip van Qualcomm en heeft 4 GB aan RAM. Daarnaast is de smartphone voorzien van 64 GB opslaggeheugen dat is uit te breiden met microSD-kaartjes, een camera met 16 megapixels en een 3.000 mAh batterij.

Verder heeft de Nokia 6 een schermdiagonaal van 5,5 inch waarop een scherm met een resolutie van 1920x1080 en HD zit gemonteerd. De behuizing is van één stuk aluminium gemaakt.

De Nokia 6 wordt vooralsnog alleen in China gelanceerd. De smartphone kost daar 1699 yuan (zo’n 233 euro). Het is nog niet duidelijk of de Nokia 6 ook in de rest van de wereld op de markt wordt gebracht.

Eerste nieuwe smartphone onder Nokia-merknaam onthuld
Eerste nieuwe smartphone onder Nokia-merknaam onthuld

HMD Global

HMD Global zal de smartphones, die op Android gaan draaien, gaan maken. HMD is een samenwerking tussen het Finse Nokia en het Taiwanese Foxconn.

Het bedrijf heeft een exclusieve licentie voor het uitbrengen van smartphones, tablets en featurephones onder de naam Nokia. Die licentie lag tot mei bij Microsoft, dat in 2013 voor 7,9 miljard dollar de apparatentak van Nokia overnam.

Sinds de overname door Microsoft verschenen amper meer Nokia-smartphones. De laatste was de Nokia Lumia 830 aan het eind van 2014. Daarna gebruikte Microsoft alleen nog de Lumia-naam.