Het Amerikaanse Hooggerechtshof, het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Staten, heeft een streep gezet door een schadevergoeding van 399 miljoen dollar die Samsung aan Apple moest betalen voor patentschending.

Het Hooggerechtshof vindt dat een patentschender niet altijd de hele winst van het product dat een patent schond over hoeft te dragen als het patent dat geschonden werd slechts een klein stukje van het product is.

Samsung wilde onder meer dat het Hooggerechtshof oordeelde over de manier waarop zo'n boete tot stand komt. Tot nu toe werd een percentage van de winst berekend die met een patentschendend product werd gemaakt.

Maar Samsung vindt dat een onjuiste rekenmethode, die geen rekening houdt met de vele andere technologieën die in een complex product als een smartphone worden verwerkt. Het Hooggerechtshof gaat daar dus in mee.

Rechtszaak

Apple vond dat Samsung voor zijn Galaxy-smartphones het design van de iPhone had gekopieerd en begon daarom in 2011 een rechtszaak. Daarin werd in 2012 bepaald dat Samsung Apple een schadevergoeding van 1 miljard dollar moest betalen.

Dat bedrag werd later verlaagd. Samsung moest 382 miljoen dollar betalen voor het kopiëren van verpakkingen van Apple, en 548 miljoen dollar voor het schenden van technische patenten. Samsung vocht het bedag van 382 miljoen dollar met succes aan, waardoor er nog 548 miljoen dollar overbleef.

Lager hof

Dat bedrag maakte Samsung in december 2015 over. De 399 miljoen dollar waar nu een streep door gaat, is onderdeel van dat bedrag. Mogelijk moet Apple die terug gaan betalen.

De patentzaak tussen Samsung en Apple is met de uitspraak van het Hooggerechtshof dus nog niet voorbij; de zaak wordt nu teruggestuurd naar een lager hof voor verdere afwikkeling.