Ook Tele2 moet zich voor de rechter verantwoorden voor vermeende misleiding bij de verkoop van telefoonabonnementen met toestel. 

Dat vindt ConsumentenClaim, die het telecombedrijf heeft gedagvaard. Eerder werden door de organisatie om dezelfde reden al procedures gestart tegen T-Mobile en Vodafone.

Een woordvoerder van Tele2 bevestigt tegenover NU.nl dat ze inderdaad een dagvaarding hebben ontvangen, maar wil daar nog geen uitspraken over doen.

De claimorganisatie baseert zich op een uitspraak van de Hoge Raad. Daaruit bleek dat een 'gratis' toestel bij een abonnement moet worden gezien als een koop op afbetaling. Volgens ConsumentenClaim bleven klanten van Tele2 hoge maandbedragen betalen voor hun abonnement, zelfs als de smartphone in feite al was afbetaald.

De organisatie denkt dat uit de uitspraak van de Hoge Raad kan worden opgemaakt dat eerdere abonnementen van klanten kunnen worden vernietigd, en dat providers alle kosten voor de telefoon moeten terugbetalen. 

De providers zijn het daar niet mee eens en zeggen dat de uitspraak van de Hoge Raad betrekking had op het geval van één specifieke wanbetaler. Desondanks zijn ze sinds de uitspraak wel allemaal gestopt met het aanbieden van 'gratis' telefoons en worden de toestelkosten bij verkoop van abonnementen altijd duidelijk uitgesplitst.