Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gaat met telecombedrijven in gesprek of het mogelijk is dat een auto de functies van de telefoon overneemt als je gaat rijden.

Dat vertelt de minister in een interview met het AD. Volgens Schultz is het gebruik van de smartphone op de weg een groot probleem.

''Voor de bestuurder is het verboden om de telefoon rijdend vast te houden. Toch zie je nu automobilisten die voortdurend de aandacht op de telefoon in de houder richten in plaats van op de weg", aldus de minister. "Verbieden is een optie."

Het is al verboden om een smartphone vast te houden, maar Schultz zou dit verbod graag willen uitbreiden zodat hij ook niet bediend mag worden. Hierdoor zou de telefoon ook niet bediend mogen worden terwijl hij in een houder hangt.

Schultz denkt dat er effectievere oplossingen dan een breder verbod zijn: "Ik heb liever dat we slimme technologie krijgen, waardoor je telefoon tijdens de rit compleet wordt overgenomen door je auto. Of dat bepaalde functies uitgaan als je rijdt. We gaan daarover in gesprek met telecombedrijven."

De minister geeft daarbij Pokémon Go als voorbeeld, een spel dat al een speciale automodus bevat. "Als je Pokémon wilt vangen, schakelt de telefoon ook uit als je te hard gaat."

Verenigde Staten

Niet alleen Nederland zou kijken naar een automatische smartphoneblokkade in de auto. De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) stelde onlangs nieuwe richtlijnen op, waarin smartphonemakers worden verzocht een speciale automodus te ontwikkelen. Deze zou functies van het toestel in het verkeer blokkeren.

De richtlijnen zijn niet verplicht, maar Amerikaanse bedrijven stemden in het verleden vaak in met hierin verwerkte richtlijnen.