Marktanalisten voorspellen een lastige periode voor Apple na het verschijnen van de iPhone 8 volgend jaar. De concurrentie met Android-smartphonemakers wordt heviger en er zijn minder 'baanbrekende' technologische ontwikkelingen.

Analist Andrew Uerkwitz van investeringsbank Oppenheimer verwacht dat Apple met de iPhone 8 zal pieken, waarna een "periode van malaise" van tien jaar volgt, schrijft MarketWatch donderdag.

Apple zou in het fiscale jaar 2018 nog zo'n 245 miljoen iPhones verkopen. Dat is meer dan 15 procent meer dan het fiscale jaar dat in oktober werd afgesloten.

Maar dat is vermoedelijk de laatste piek in het vooruitschiet. De consumenten zullen minder snel voor een iPhone gaan vanwege de hoge prijzen die worden gerekend voor de smartphones.

Vernieuwing

De hoge prijs voor iPhones zou voor Apple niet meer in stand te houden zijn, omdat er minder snel baanbrekende technologische vernieuwingen zullen zijn.

Tegelijkertijd komen er steeds meer concurrerende smartphones op de markt die nagenoeg dezelfde prestaties leveren als de nieuwste iPhones.

Gedrag

James Cakmak van onderzoeks- en handelsbedrijf Monness Crespi Hardt zegt ook dat Apple het op zijn zachtst gezegd moeilijk zal krijgen, omdat het consumentengedrag aan het veranderen is.

Cakmak vermoedt dat veel meer mensen interesse hebben in refurbished en tweedehands smartphones. Ook heeft Apple felle concurrentie van Google en Amazon op het gebied van streamingdiensten en augmented reality.