Het is in 2017 precies 10 jaar geleden dat de eerste iPhone gepresenteerd werd. De verwachting is dat Apple daarom alles uit de kast gaat halen voor de jubileumeditie van de iPhone.

1. Geen schermrand

Apple zou de iPhone dit jaar willen voorzien van vrijwel randloze schermen. Daardoor zou de telefoon even groot kunnen blijven, maar wel een groter scherm hebben. Dat komt doordat de randen naast het scherm dan achterwege kunnen blijven. Daardoor zou ook de fysieke thuisknop verleden tijd worden.  Bovenin zou wel een uitsnede in het scherm komen om onder meer de camera in kwijt te kunnen.

2. Virtuele knoppen

Een randloos scherm zou naast het ontbreken van een fysieke thuisknop ook de daarin geïntegreerde vingerafdrukscanner in de weg staan. Apple zou daarom werken aan een techniek om de scanner onder het scherm te kunnen plaatsen. Daarvoor heeft het bedrijf in het verleden al patenten aangevraagd. De doorgaans goed geïnformeerde Apple-analist Ming-Chi Kuo stelt echter dat er helemaal geen vingerafdrukscanner in het toestel komt.

De thuisknop wordt mogelijk vervangen door een gebied onderaan het scherm, waarop virtuele knoppen kunnen worden weergegeven, vergelijkbaar met de Touch Bar-functionaliteit van de MacBook Pro. De ruimte onderin het scherm zou continu worden gebruikt voor dit virtuele gebied.

Omdat hierdoor minder van het scherm overblijft voor de weergave van apps, zouden de virtuele knoppen enkel voor de OLED-iPhone van 5,8 inch worden gebruikt.

Vlnr: iPhone 7, iPhone 8, iPhone 7S

Vlnr: iPhone 7, iPhone 8, iPhone 7S

3. Drie versies

Apple zou namelijk volgend jaar drie in plaats van twee nieuwe iPhones willen introduceren, allemaal met een glazen achterkant. De achterkant van de iPhone 8 zou als hommage aan de originele iPhone niet plat maar gebold zijn.

Daar zou naast de huidige formaten van 4,7 en 5,5 inch, een model van 5,8 inch bij moeten komen, dat wordt geleverd met een OLED-scherm.

Een OLED-scherm biedt diepere zwartwaarden, omdat alleen delen van het scherm licht geven. Hierdoor kan bijvoorbeeld de tijd op een telefoon langdurig worden getoond, zonder dat dit buitensporig veel stroom verbruikt.

Apple heeft zelf nog niets aangekondigd met betrekking tot eventueel gebruik van OLED-schermen, maar volgens ingewijden zou het bedrijf 70 miljoen OLED-panelen in bestelling hebben staan bij de displaydivisie van Samsung.

Alledrie de versies zouden worden voorzien van een True Tone-scherm, waarbij met lichtsensoren het omgevingslicht wordt gemeten. Daarop worden de schermkleuren aangepast.

4. Draadloos opladen

De vermeende glazen behuizing van de iPhone 8 wordt gebruikt zodat het toestel een draadloze oplader kan bevatten. Het glas zou de draadloze oplaadfrequenties beter doorlaten dan een metalen alternatief.

Het is nog niet zeker of Apple alle nieuwe iPhones in 2017 van een draadloze oplader voorziet. Mogelijk zal de technologie alleen bij één van de duurdere modellen worden toegevoegd, waarna alle iPhones in 2018 een draadloze oplader krijgen. Volgens andere geruchten wordt het draadloos opladen later via een software-update aan de iPhone 8 toegevoegd. 

Apple heeft zich begin 2017 in ieder geval officieel aangesloten bij het Wireless Power Consortium dat de wijdverspreide Qi-standaard voor draadloos opladen ontwikkelt. De geruchten worden zo steeds sterker.

5. Grotere accu

Naast een groter scherm zouden een of meerdere van de nieuwe iPhones ook een significant grotere batterijcapaciteit krijgen. Apple zou gebruikmaken van een efficiëntere stapeltechniek en zo meer ruimte in de behuizing overhouden voor een grotere accu, zonder dat de omvang van de telefoon ook toeneemt. 

Mogelijk zal wederom alleen de nieuwe OLED-iPhone gebruikmaken van de nieuwe techniek. Hiermee zou de batterijduur ongeveer gelijk zijn aan die van de iPhone 7 Plus, die een accu heeft van 2900 mAh.

6. 3D-camera

Apple en LG Innotek zouden voor de iPhone 8 samenwerken aan een camera die in 3D kan opnemen.

Het is onduidelijk waar Apple de camera precies voor zal gebruiken. Mogelijk is de dubbele lenscamera bedoeld voor de portretmodus die ook al in de iPhone 7 Plus zit en diepte gebruikt om een onderwerp van de achtergrond los te trekken. Door de module te verkleinen, zou een kleinere iPhone de dubbele camera hiervoor kunnen gebruiken.

Ook zou er aan de achterkant een lasersysteem komen dat 3d-beelden kan vastleggen. Daardoor moet de smartphone augmentedreality-ervaringen realistischer weergeven. Of de sensor al dit jaar in een iPhone komt is echter nog niet helemaal zeker. De introductie van het onderdeel kan ook volgend jaar pas komen.

7. Geen koptelefoonadapter

Net als de iPhone 7 zou de volgende reeks iPhones geen koptelefoonaansluiting bevatten, er kan alleen muziek geluisterd worden via bluetooth-apparaten of door een koptelefoon met een lightning-aansluiting te gebruiken.

Bij de iPhone 7 levert Apple standaard nog een adapter mee met daarin een standaard 3,5 mm-koptelefoonaansluiting. Daar zou het bedrijf bij de iPhone 8 van afstappen. Het accessoire zou dan los aangeschaft moeten worden.

8. Gezichtsherkenning

Op de iPhone 8 zou verder ook gezichtsherkenning komen om het toestel te ontgrendelen. De functie zou ook werken als het toestel plat op tafel ligt. Vermoedelijk vervangt dit systeem de vingerafdrukscanner op de iPhone. De scanfunctie gebruikt verder infrarood, zodat hij ook bij slecht licht moet functioneren.

9. Softwarebalk

Volgens ingewijden komt er geen virtuele homeknop in de plaats voor de fysieke variant. In plaats daarvan zou Apple een softwarebalk aan iOS 11 toevoegen die lijkt op het aangekondigde dock op de iPad. Door de balk omhoog te vegen kan de iPhone ontgrendeld worden. Ook kunnen gebruikers op die manier het multitaskvenster openen. 

10. Naam

Volgens geruchten gaat de nieuwe iPhone helemaal geen iPhone 8 heten, maar iPhone X. De X verwijst naar het Romeinse cijfer tien en naar het tienjarig jubileum van de telefoon. Daarnaast worden ook de iPhone 8 en iPhone 8 Plus onthuld, stelt een ingewijde. Andere bronnen zeggen echter dat het toestel de naam iPhone Edition gaat dragen.

11. Prijs en aankondiging

Ingewijden zeggen verder dat de premium-editie van de iPhone met OLED-scherm voor 999 dollar (ongeveer 845 euro) te koop wordt. Analisten hadden het eerder over 1.000 of zelfs 1.200 dollar. Apple kondigt zijn nieuwe iPhone 8 op 12 september aan. Dat heeft het bedrijf in een uitnodiging aan pers bekendgemaakt.