Een Russische antitrustwaakhond vindt dat Google snel moet stoppen met machtsmisbruik in het land.

Gebeurt dat niet, dan volgen verdere boetes, zo waarschuwt de organisatie volgens het Russische staatsmedium RT.

In augustus kreeg Google al een boete van omgerekend 6 miljoen euro voor machtsmisbruik met Android. De Russische waakhond wil dat Google het voor concurrenten beter mogelijk maakt om eigen diensten te leveren op Android, zoals zoekmachines en kaartendiensten.

Op de meeste Android-toestellen worden standaard allerlei Google-apps meegeleverd. Kiest een elektronicafabrikant ervoor omdat niet te doen, dan kan ook de appwinkel Google Play niet worden gebruikt.

Ook de Europese Commissie verdenkt Google van machtsmisbruik met Android, al ontkent de zoekgigant in alle toonaarden.

Beslag

Volgens de Russische antitrustwaakhond heeft Google zijn overtreding nog niet beëindigd en moet ook de boete nog worden betaald. Als dat niet voor 28 november gebeurt, volgt nog eens een administratieve boete van 1 miljoen roebel (15.000 euro). Daarna zegt de waakhond bezittingen van Google in Rusland in beslag te zullen nemen.

"Staatsautoriteiten hebben een breed scala aan mogelijkheden om ervoor te zorgen dat bedrijven zich aan rechterlijke uitspraken houden, en de staat zal nooit accepteren dat zij worden genegeerd", aldus een woordvoerder tegen RT.

Google heeft een eerste beroep tegen de oorspronkelijke boete al verloren. Maar er lopen nog meerdere beroepszaken van het bedrijf, waarvan de eerste in december wordt gehoord door een rechtbank.