Aanstaande Amerikaanse president Donald Trump wil graag dat Apple zijn productie naar de VS verplaatst, en wil het bedrijf met belastingvoordeel verleiden.

Dat is één van de vele punten die Trump in een groot interview met The New York Times aanhaalt.

Volgens Trump werd hij nadat hij de de Amerikaanse presidentsverkiezingen had gewonnen door Apple-CEO Tim Cook gebeld. Trump zegt Cook toen te hebben gezegd dat hij graag zou zien dat Apple één of meerdere grote fabrieken in de VS zou bouwen, in plaats van in China of Vietnam.

Belastingvoordeel

Cook reageerde Volgens op dat voorstel met de woorden "dat begrijp ik". De aanstaande president denkt Apple te kunnen overhalen met "zeer grote belastingvoordelen voor bedrijven".

Volgens recente geruchten zou Apple zijn Chinese fabrikanten enkele maanden geleden al hebben gevraagd om de mogelijkheid van Amerikaanse fabrieken te onderzoeken.

Volgens 9to5Mac zou een in de VS gefabriceerde iPhone zo'n 30 tot 40 dollar duurder zijn dan een model dat in China wordt gemaakt. Chinese fabrikanten zeiden tegenover The Wall Street Journal eerder dat Amerikaanse fabrieken vanwege hogere loonkosten in het land overwegend met robots zullen werken. Dat zou het aantal nieuwe banen voor Amerikanen waar Trump op doelt mogelijk drukken.