Telecomprovider Vodafone gaat vanaf maandag geen roamingkosten meer rekenen bij bepaalde abonnementen binnen Europa.

Dat vertelt de provider aan Tweakers. Klanten met een Red- of Black-abonnementen hoeven niet langer voor roaming te betalen binnen de Europese Unie. 

Bellen, sms’en en internetten kan binnen de Europese landen vanuit de standaard bundel worden gedaan. Klanten hoeven daarom niet bij te betalen om hun toestel in het buitenland te gebruiken.

Volgens Vodafone geldt het initiatief voor alle nieuwe en verlengde abonnementen. "Bestaande Black-abonnement profiteren er ook meteen van", aldus een woordvoerder van de provider tegenover NU.nl. "Huidige Red-abonnees kunnen voor eenmalig 15 euro upgraden."

De nieuwe regeling geldt binnen alle landen van de Europese Unie, plus een aantal landen zoals Turkije en Albanië. In totaal zou het gaan om veertig landen.

Providers mogen vanaf 15 juni 2017 niet langer roamingtarieven hanteren. Mobiel gebruik binnen de EU zal dan altijd vanuit de standaard bundel worden gedaan. Door met een aantal abonnementen nu al te stoppen met roamingkosten, bereidt Vodafone zich hier op voor.

4G-bellen

Deze week start Vodafone ook met de uitrol van 4G-bellen en bellen via wifi, maakt de provider maandag bekend. Momenteel kunnen klanten alleen bellen via 3G of 2G, waardoor de snellere 4G-internetverbinding wegvalt tijdens telefoongesprekken.

De nieuwe technologie werkt alleen op geschikte toestellen, waaronder de meeste recente high-end-smartphones. Vodafone-klanten hoeven niet zelf tussen de verschillende beltechnieken te schakelen; dat gaat automatisch.

T-Mobile en KPN begonnen eerder al met de uitrol van 4G-bellen.