Apple zou overwegen een deel van zijn iPhone-productie naar de VS te verplaatsen, door de aangekondigde Chinese importheffing van Donald Trump.

Apple zou zijn beide iPhone-fabrikanten Foxconn en Pegatron in juni hebben gevraagd productie in de VS te onderzoeken, meldt Nikkei Asian Review.

Foxconn zou met het verzoek hebben ingestemd, Pegatron zou het door zorgen over kosten hebben afgeslagen. Toch zou Foxconn-CEO Terry Gou kritisch tegenover de plannen staan. Productiekosten van de iPhone zouden in de VS meer dan verdubbelen, mocht het plan worden doorgezet. Foxconn is voor ruim 50 procent van zijn omzet afhankelijk van productie voor Apple.

Apple zou zijn iPhone-producenten hebben gevraagd de mogelijkheid te onderzoeken na uitspraken van de verkozen Amerikaanse president Donald Trump. Die zei tijdens zijn campagne al van plan te zijn om de importkosten op producten uit China te willen verhogen.

Meer Amerikaanse fabrieksbanen

Trump wil Amerikaanse bedrijven met de maatregel stimuleren meer fabrieksbanen aan Amerikanen te geven, en niet naar China te verplaatsen.

Apple-CEO Tim Cook ging in een tv-interview in december 2015 al in op de productie van producten in China. "Zelfs al zou Trump de importheffing verhogen tot 45 procent, dan is het nog mogelijk dat fabrikanten besluiten de productie in het buitenland blijven doen", aldus Cook.

"Zolang de kosten samen met de heffing lager zijn dan wat ze zouden moeten uitgeven aan het bouwen en runnen van productielijnen in de VS." Cook wees daarbij op alle toeleveranciers en productielijnen, die in China en Taiwan totaal op elkaar zijn afgestemd.