iPhone-vergrendelscherm kan worden omzeild met uitvoerige truc

Kwaadwillenden kunnen het vergrendelscherm van de iPhone met iOS 9, iOS 10 en de meest recente versie, iOS 10.2, omzeilen met een uitvoerige truc.

Dat laat YouTube-kanaal iDeviceHelp zien in een video. Apple zou al op de hoogte zijn van het probleem, dat op alle iPhones en iPads aanwezig is met de nieuwste versies van iOS. Het is niet bekend wanneer er een oplossing verschijnt.

Door het uitvoeren van de truc krijgen mensen onterecht toegang tot foto's en contacten van de eigenaar van de iPhone. Er hoeft hier geen beveiligingscode voor ingevoerd te worden.

FaceTime en Siri

iPhone-bezitters dienen hiervoor wel FaceTime aan te hebben staan. Ook moet de digitale assistent Siri kunnen functioneren op het vergrendelscherm. Dat is in iOS 10 standaard het geval, maar kan wel uitgeschakeld worden. In iOS 9 is Siri niet uit te schakelen op het vergrendelscherm.

Voldoet de beoogde iPhone aan de vereisten, dan dient de kwaadwillende nog een aantal stappen te ondernemen voordat de toegang tot de contacten en foto's wordt verleend. Door de truc te gebruiken kunnen nieuwe contactpersonen worden toegevoegd. Als een foto aan dat contact wordt toegevoegd, kan door alle foto's op het toestel worden gebladerd.

Dit is niet de eerste keer dat mensen met kwaad in de zin toegang kunnen krijgen tot contacten en foto's op een vergrendelde iPhone. Ook eerdere trucs maakten gebruik van verschillende bugs in het besturingssysteem.

Lees meer over:
Tip de redactie