Smartphoneverkopen Samsung beleven grootste daling ooit

Samsung heeft de afgelopen drie maanden zijn grootste dip in smartphoneverkopen ooit achter de rug. De Koreaanse technologiegigant kreeg in die periode problemen met zijn toptoestel Galaxy Note 7, dat spontaan kon ontbranden.

Het kwartaal begon nog goed voor Samsung, meldt onderzoeksbureau Gartner donderdag. Maar door de problemen met de Note 7 daalden de verkopen uiteindelijk met 14,6 procent tot 71,7 miljoen smartphones, nadat de fabrikant zijn toptoestel moest terugtrekken wegens aanhoudende problemen.

De Note 7 is overigens niet het belangrijkste model van Samsung. Dat zijn de twee varianten van de Galaxy S7.

Samsung blijft veruit de grootste smartphonemaker ter wereld, al liep het marktaandeel wel terug van bijna 24 procent tot iets meer dan 19 procent. Nummer twee Apple liep niet veel in, want de iPhone-maker zag zijn verkopen ook met 6,6 procent dalen. Het marktaandeel van Apple daalde van 13 tot 11,5 procent. De Chinese fabrikanten die de top vijf completeren, waaronder Huawei en Oppo, groeiden wel.

Het marktaandeel van Huawei groeide van 7,7 procent naar 8,7 procent, terwijl het aandeel van Oppo van 3,4 procent naar 6,7 procent steeg.

Verdeling smartphonemarkt

Gartner heeft ook cijfers vrijgegeven over de verdeling van de verschillende besturingssystemen op de smartphonemarkt. Het gaat hier om het derde kwartaal van 2016.

Android heeft nu 87,8 procent van de markt in handen. Een jaar eerder was dit nog 84,7 procent. Apple staat ook hier op de tweede plek en heeft ten opzichte van vorig jaar moeten inleveren. Het aandeel daalde van 13 procent naar 11,5 procent. 

Ook Windows heeft flink ingeleverd. Het aandeel stond vorig jaar op 1,7 procent en is dit jaar gedaald naar 0,4 procent. Het marktaandeel van Blackberry is 0,1 procent. Dat was een jaar eerder 0,3 procent.

Tip de redactie