De derde versie van de YotaPhone, een Russische smartphone met twee schermen, verschijnt pas aan het eind van 2017 op de markt.

De ontwikkeling van het apparaat is verschoven van Rusland naar China en heeft een vertraging met zich meegebracht, meldt de Financial Times maandag op basis van anonieme bronnen.

In 2014 werd de YotaPhone 2 op de markt gebracht, ook in Nederland. Het apparaat zag er van voren uit als een normale smartphone, maar had een e-ink-scherm aan de achterkant. Dat scherm kon onder meer worden gebruikt om boeken te lezen.

Ondanks zijn unieke uiterlijk is de YotaPhone nooit echt aangeslagen. Volgens de bronnen zijn er slechts 75.000 exemplaren verkocht van de eerste twee versies.

Russische iPhone

Het toestel werd door de Russische permier Dmitri Medvedev en president Vladimir Poetin aangeprezen als de 'Russische iPhone'. Een Russisch staatsinvesteringsfonds heeft 25 procent van de aandelen van Yota Devices in handen.

De YotaPhone 3 zou worden ontwikkeld door CoolPad, een grote Chinese smartphonefabrikant. Het apparaat zal voor het eerst ook in China beschikbaar zijn, al wordt de Europese markt ook "niet genegeerd", aldus het bedrijf.