Smartphonefabrikant Huawei heeft zijn nieuwe smartphone Mate 9 onthuld. De telefoon gebruikt een vernieuwde versie van Huawei’s Android-versie EMUI, waarvan het ontwerp volledig is aangepast.

De Mate 9 heeft een scherm van 5,9 inch met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Op de smartphone zit ook een vingerafdrukscanner, aan de achterkant van het toestel.

Het apparaat draait op een Kirin 960-processor van Huawei zelf. De grote accu van 4.000 mAh kan snel worden opgeladen, waardoor hij volgens Huawei in negentig minuten volledig vol zit.  

Huawei onthult Mate 9-smartphone met nieuw softwaredesign

De smartphone maakt gebruik van twee cameralenzen en ook twee sensoren: een kleurensensor van 12 megapixel en een zwart-wit-sensor van 20 megapixel. Die eerste moet de kleuren van een Leica-camera nabootsen. De sensoren werken samen om één foto te creëren die van een betere kwaliteit moet zijn.

Het betreft volgens Huawei verbeterde varianten van de camera’s in de Huawei P9, die ook twee lenzen gebruikt om één foto te maken. De camera in de Mate 9 ondersteunt daarnaast optische beeldstabilisatie. Voorop zit een 8 megapixelcamera voor selfies.

EMUI 5.0

Huawei heeft zijn skin voor Android, genaamd EMUI, in een software-update een nieuw ontwerp gegeven. Daarbij moet 90 procent van de functies binnen drie schermtikken bereikbaar zijn. 

EMUI probeert te voorspellen wat de gebruiker belangrijk vindt, om zo het geheugengebruik efficiënt in te delen. Hierdoor krijgen veelgebruikte apps prioriteit bij het gebruik van geheugen.

De nieuwe Android-skin draait bovenop Android 7.0, dat standaard op het toestel geïnstalleerd staat. De update voor EMUI zal ook voor de eerdere P9 beschikbaar worden gesteld.

Beschikbaarheid

De Mate 9 wordt verkocht voor een prijs vanaf 699 euro in de kleuren grijs, zilver, goud, bruin en wit. De verkoop gaat op 21 november in Nederland van start.

Huawei brengt ook een speciale editie van de smartphone op de markt in samenwerking met Porsche. Dit toestel heeft een eigen ontwerp en bevat een kleiner, gebogen AMOLED-scherm van 5,5 inch. De Porsche-telefoon zal niet in Nederland worden verkocht.

Huawei Fit

Huawei heeft ook de Fit onthuld - een fitnesshorloge waarmee slaap, hartslag en andere lichaamsactiviteit gemeten kan worden. 

Het horloge van Huawei maakt niet gebruik van Android Wear, maar draait op een eigen besturingssysteem. Het apparaat gebruikt een energiezuinig e-paperscherm, net als bijvoorbeeld de smartwatch Pebble. 

Huawei verkoopt sinds oktober in China de Huawei Honor S1, een smartwatch die er exact hetzelfde uitziet. Honor is een dochtermerk van Huawei.