Bijna negen op de tien smartphones die wereldwijd worden verkocht, zijn voorzien van het besturingssysteem Android van Google.

In het derde kwartaal van 2016 haalde Android een martkaandeel van 87,5 procent, een record volgens marktonderzoekers van Strategy Analytics.

Volgens het onderzoek zijn er in het derde kwartaal ruim 375 miljoen smartphones verscheept, een groei van 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De groei in de markt komt met name nog uit opkomende landen in Azië, Afrika en het Midden-Oosten, waar veel mensen hun eerste smartphone kopen.

De groei van Android gaat ten koste van iOS en andere besturingssystemen als Windows Phone. iOS zag zijn wereldwijde marktaandeel krimpen van 13,6 naar 12,1 procent. Nog maar 0,3 procent van alle smartphones draait op een ander systeem dan Android of iOS, 2 procentpunt minder dan een jaar eerder.

Hoewel Android qua toestelverkopen onverslaanbaar lijkt, wijst directeur Woody Oh van Strategy Analytics erop dat weinig Android-fabrikanten winst weten te maken. De nieuwe Pixel-telefoons die Google zelf maakt openen bovendien de aanval op bedrijven die eerder nog partners van Google waren, vindt hij.