In de nieuwe update van Apple's iOS, versie 10.2, zit een emoji die verdacht veel lijkt op David Bowie zoals afgebeeld op de cover van zijn plaat Alladin Sane, meldt Emojipedia dinsdag.

De nieuwe emoji, die de titel "zanger" draagt is een van de zestien nieuwe beroepen die worden toegevoegd. Ook komen er icoontjes van nieuwe dieren en etenswaren en nieuwe gebaren zoals gekruiste vingers en de facepalm.

Het nieuws volgt op het besluit van het New Yorkse Museum Of Modern Art de 176 bestaande emoji al toe te voegen tot zijn permanente collectie. Het museum beschouwt de icoontjes als typerend voor deze tijd.

Het museum hoopt op termijn meer emoji te bemachtigen en tentoon te stellen. Museumcurator Paola Antonelli noemt de smileys een "nieuw communicatieplatform".

Japan

De afbeeldingen werden lange tijd voornamelijk op Japanse telefoons gebruikt. De emoji werden een wereldwijd fenomeen toen ze in 2010 aan unicode werden toegevoegd, een pakket met tekens gebruikt door meerdere techgiganten. Ze waren hierdoor op termijn met bijvoorbeeld iOS en Android te gebruiken.

De eerste emoji hadden een ander ontwerp dan inmiddels op smartphones wordt gebruikt. Iedere afbeelding was 12 bij 12 pixels groot. Ze werden in enkele kleuren getoond. Een televisie was hierdoor bijvoorbeeld helemaal blauw.