Zakelijke provider Voys gaat telefoongesprekken versleutelen

De zakelijke telecomprovider Voys is gestart met een pilot, waarbij telefoongesprekken worden versleuteld.

Dat heeft de provider bekendgemaakt. Bij de pilot wordt het achterliggende systeem voor gesprekken klaargemaakt om gebruik te maken van versleuteling. 

Zakelijke klanten van de operator kunnen vanaf volgende maand gebruikmaken van versleuteling, waardoor telefoongesprekken worden beveiligd. 

De gebruikte versleuteling maakt het moeilijk om veel gesprekken tegelijkertijd op het providernetwerk af te luisteren. Daarmee reageert Voys op een wet die het kabinet binnenkort waarschijnlijk wil aannemen. De wet moet de AIVD en MIVD meer bevoegdheden geven om gesprekken af te tappen.

De versleutelingsmethode beveiligt de verbinding tussen een telefoon en het netwerk van Voys. Iemand die met een nummer bij een andere, onbeveiligde provider belt, is daarom via die route nog wel af te luisteren. 

Telecomproviders zijn vereist om afluisteren op hun netwerk mogelijk te maken. Voys zegt toegang te bieden tot de servers van het bedrijf voor individuele afluisterverzoeken, waar de gesprekken nog wel af te tappen zijn. Afluisteren op grote schaal wordt alleen lastiger gemaakt.

Lees meer over:
Tip de redactie