Het New Yorkse museum voor moderne kunst (MoMa) gaat prints met de eerste 176 emoji's tentoonstellen.

De afdrukken werden in 1999 gemaakt voor de Japanse telecomprovider NTT DoCoMo, aldus The New York Times. Het waren de eerste afbeeldingen die voor de mobiele smileys werden vrijgegeven. 

MoMa voegt de afbeeldingen toe aan zijn digitale collectie, waar op dit moment ook het apenstaartsymbool en een aantal videogames in worden getoond. Vanaf december zijn ze te zien in de museumlobby. Ze zijn via een licentiedeal met NTT DoCoMo bemachtigd.

Het museum hoopt op termijn meer emoji's te bemachtigen en tentoon te stellen. Museumcurator Paola Antonelli noemt de smileys een "nieuw communicatieplatform".

Japan

De afbeeldingen werden lange tijd voornamelijk op Japanse telefoons gebruikt. De emoji's werden een wereldwijd fenomeen toen ze in 2010 aan unicode werden toegevoegd, een pakket met tekens gebruikt door meerdere techgiganten. Ze waren hierdoor op termijn met bijvoorbeeld iOS en Android te gebruiken.

De eerste emoji's hadden een ander ontwerp dan inmiddels op smartphones wordt gebruikt. Iedere afbeelding was 12 bij 12 pixels groot. Ze werden in enkele kleuren getoond. Een televisie was hierdoor bijvoorbeeld helemaal blauw.