Een team onderzoekers van de Chinese internetgigant Tencent heeft 215.000 dollar (200.000 euro) gewonnen met verschillende hacks voor de iPhone 6S en Nexus 6P.

Daarmee werd het team van Tencent Keen Security Lab winnaar van de mobiele Pwn2Own-competitie, zo maakte organisator Trend Micro bekend.

Tijdens de wedstrijd moesten verschillende teams proberen in te breken in smartphones. De gevonden softwarelekken worden bij de betrokken fabrikanten gemeld zodat ze kunnen worden opgelost.

Het Tencent-team kreeg meer dan 100.000 dollar voor het ongeoorloofd installeren van een app op het Android-toestel Nexus 6P. 

Datzelfde lukte ook op een iPhone 6S, al verdween de app op die telefoon nadat hij opnieuw werd opgestart. Het team wist ook een foto te stelen van een iPhone 6S, onder meer door een fout in het geheugen van het toestel. Gezamenlijk leverden die twee hacks ook ruim 100.000 dollar op.

Softwarelekken in populaire besturingssystemen kunnen behoorlijk veel geld opleveren. Zowel criminele hackers als bedrijven en inlichtingendiensten zijn bereid veel te betalen om apparaten te kunnen kraken via nog niet bekende kwetsbaarheden. Bijna alle grote techbedrijven loven tegenwoordig zelf geldbedragen uit voor het vinden van lekken in hun software, om te voorkomen dat ze in de verkeerde handen vallen.