De problemen rond de Galaxy Note 7, het Samsung-vlaggenschip dat brandgevaarlijk bleek te zijn, hebben nagenoeg alle winst van de smartphonetak van het bedrijf in rook doen opgaan.

Dat blijkt donderdag uit de kwartaalcijfers van Samsung over de periode van juli tot en met september.

De smartphonetak zag zijn winst met 96 procent kelderen naar 100 miljard won (80 miljoen euro). De omzet daalde van 26,6 naar 22,5 biljoen won (20 miljard euro).

Volgens Samsung is het aantal verscheepte smartphones in het derde kwartaal wel op peil gebleven, door het succes van de Galaxy S7 en goedkopere toestellen. Uit cijfers van marktonderzoeker IDC blijkt donderdag echter dat Samsung zo'n 11 miljoen minder toestellen verkocht in het derde kwartaal.

Met 72,5 miljoen verkochte exemplaren blijft Samsung wel ruim de grootste op de wereldwijde smartphonemarkt, gevolgd door Apple, Huawei, Oppo en Vivo.

Kwartaalcijfers Samsung

Chipverkoop

Door het Note 7-fiasco zag ook Samsung als geheel zijn omzet en winst dalen. Andere afdelingen deden het echter een stuk beter. Zo steeg de winst uit de tak die onder meer televisies en huishoudelijke apparaten maakt naar 770 miljard won (620 miljoen euro), een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

De chip- en display-afdelingen van Samsung noteerden stabiele cijfers in het derde kwartaal. Volgens Samsung was er vooral meer vraag naar goedkope smartphonechips en geheugenchips.

Samsung denkt dat de winst in het vierde kwartaal weer op hetzelfde niveau zal komen als vorig jaar, door sterke verkopen van de Galaxy S7 en S7 Edge. Dat zijn nu weer Samsungs vlaggenschepen nadat de Note 7 van de markt verdween.

Uitleg: Problemen rond brandgevaarlijke Note 7
Uitleg: Problemen rond brandgevaarlijke Note 7

Kwaliteitscontroles

Naar aanleiding van het terugroepen van de Note 7 is donderdag tijdens een aandeelhoudersvergadering besloten dat er "significante veranderingen" zullen worden doorgevoerd in de kwaliteitscontroles, zo meldt Samsung.

Verdere details worden niet gegeven. Het is nog altijd niet duidelijk wat de problemen bij de Note 7 heeft veroorzaakt. Tijdens de vergadering zei Samsung-directeur JK Shin dat niet alleen wordt gekeken naar de accu, maar ook naar andere hardware- en software-onderdelen.

In totaal werden bijna 1,5 miljoen vervangende exemplaren van de Note 7 de markt op gebracht, meldt Reuters. Er zijn 119 brandincidenten geregistreerd.

Lee Jae-yong, de 'kroonprins' van Samsung die wordt gezien als de vermoedelijke opvolger van zijn vader en de huidige directeur Lee Kun-hee, is tijdens de vergadering aangesteld als bestuurslid.