Vertegenwoordigers van alle EU-lidstaten hebben woensdag een voorlopig akkoord bereikt over de groothandelstarieven die providers elkaar zullen gaan betalen voor roamingdiensten, als de roamingkosten voor consumenten worden afgeschaft.

Dat stelt een bron die bekend is met het overleg tegen NU.nl. Vanaf 15 juni 2017 mogen Europese providers geen kosten meer rekenen voor bellen, sms'en en internetten in andere EU-landen.

Om de afschaffing van de roamingtarieven mogelijk te maken, moet de bezem door de tarieven die providers elkaar onderling rekenen. In een voorlopig voorstel had de Europese Commissie voorgesteld om maximaal 0,85 eurocent per megabyte te rekenen.

In de voorlopige overeenkomst ligt dit tarief in eerste instantie nog hoger, zegt de bron, die anoniem wilde blijven omdat het overleg vertrouwelijk is. In 2017 mogen providers nog 1 eurocent per MB aan elkaar vragen voor internet over de landsgrenzen. Dat bedrag daalt gestaag met 0,1 of 0,15 eurocent per jaar, naar 0,5 eurocent in 2021.

Slowakije

De constructie werd voorgesteld door Slowakije, dat de Europese Raad van Ministers momenteel voorzit. Veertien EU-lidstaten, waaronder Nederland, hadden juist voorgesteld om de groothandelstarieven voor roaming te verlagen. Onder druk van deze landen werden de tarieven in het Slowaakse voorstel nog wel iets naar beneden bijgesteld.

Uiteindelijk stemden twaalf landen, waaronder Nederland, tegen het Slowaakse compromis, stelt de bron. Maar zij bereikten daarmee geen meerderheid en dus werd het voorstel aangenomen.

De lidstaten moeten nog met het Europees Parlement onderhandelen over de uiteindelijke tarieven. Mogelijk volgt daar nog een verlaging uit.