Samsung presenteert de Galaxy S8 op 29 maart. Het moet de revanche worden na het fiasco rond ontploftelefoon Galaxy Note 7.

1. Alleen met gebogen randen

De Galaxy S6 en Galaxy S7 gingen beiden vergezeld van een Edge-versie met gebogen randen. Voor de Galaxy S8 zou Samsung af willen stappen van dat idee en alleen een variant met gebogen randen uit willen brengen. Mogelijk is het scherm zelfs aan alle vier de kanten gebogen, in plaats van alleen de zijkanten.

2. Randloos scherm

Het scherm van de Galaxy S8 zou de gehele voorkant van de telefoon gaan beslaan, zonder de kenmerkende randen aan weerszijden van het scherm. Het display zou 4K-beelden kunnen tonen en het toestel moet 6 GB aan werkgeheugen krijgen. Een gelekte video bevesitgt de zeer dunne schermranden.

Eerste beelden Samsung Galaxy S8 en S8 Plus gelekt
Eerste beelden Samsung Galaxy S8 en S8 Plus gelekt

3. Normaal én groot formaat

Samsung zou de S8 niet alleen in normaal formaat uitbrengen, maar ook een grotere versie maken. Zo wordt het toestel aantrekkelijker voor klanten van de teruggeroepen Note 7. Het nieuwe vlaggenschip zou verschijnen met schermgroottes van 5,7 en 6,2 inch.

Dat is relatief groot, maar door het gebrek aan schermranden moet de smartphone niet veel groter aanvoelen dan voorheen.

4. Biometrisch ontgrendelen

Vermoedelijk krijgt de Galaxy S8 een vingerafdrukscanner aan de achterkant, omdat onder het scherm geen ruimte meer is. Er gingen ook geruchten over een vingerafdrukscanner die in het scherm zou worden verwerkt, maar daar lijkt het toch te vroeg voor te zijn.

Verder zal het hoogst waarschijnlijk mogelijk zijn om de S8 te ontgrendelen via een irisscanner. Zo'n scanner zat ook al in de Galaxy Note 7, die wegens explosiegevaar van de markt werd gehaald. Mogelijk kan de camera van de S8 ook gezichten herkennen en wordt het mogelijk om de telefoon zo te ontgrendelen.

5. Slimme assistent

In navolging van concurrenten als Apple en Google, zou Samsung aan een slimme digitale assistent werken. Daarvoor nam de Zuid-Koreaanse technologiereus startup Viv Labs over. Dat bedrijf werd opgericht door de bedenkers van Siri, de slimme assistent van Apple. Samsung meldde destijds dat het de virtuele assistent in de tweede helft van 2017 in nieuwe toestellen wilde implementeren, maar mogelijk gebeurt dat al iets eerder.

Naast aan het nieuwe vlaggenschip, moet de slimme assistent worden toegevoegd aan meer elektronische producten van Samsung zoals koelkasten. Samsung zou kiezen voor de naam Bixby.

6. High-end speakers

Samsung nam in november 2016 auto-onderdelenmaker Harman over. Harman maakt echter ook goed aangeschreven audio-apparatuur voor in huis. Volgens de geruchten zou de volgende stap de Galaxy S8 zijn. Daar zouden high-end speakers van Harman in gebouwd worden.

7. April

De Galaxy S8 wordt op 29 maart uit de doeken gedaan. Vermoedelijk ligt het toestel vervolgens halverwege april in de winkel.