Tele2 ziet zijn toekomst in Nederland somberder in. Het bedrijf heeft een grote afschrijving gedaan op de Nederlandse activiteiten en draaide daardoor een behoorlijk verlies. 

De afschrijving bedroeg bijna 2,5 miljard kroon, omgerekend ruim 250 miljoen euro, zo bleek donderdag uit de cijfers over het derde kwartaal (pdf).

Door de boekhoudkundige transactie, die verplicht in cijfers van het derde kwartaal moest worden verwerkt, kwam Tele2 onder de streep bijna 2,3 miljard kroon (237 miljoen euro) tekort. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst van omgerekend 40 miljoen euro in de boeken geschreven.

Tele2 geeft geen details over de afschrijving en over de verwachte prestaties in de komende jaren. De afgelopen jaren heeft de provider flink geïnvesteerd in een eigen 4G-netwerk, maar het aantal klanten dat daar gebruik van maakt loopt nog ver achter op het aantal klanten van concurrenten KPN, Vodafone en T-Mobile.

Nieuwe klanten

In Nederland draaide Tele2 in het derde kwartaal een brutoverlies van omgerekend 18 miljoen euro, ruim twee keer zo veel als een jaar eerder. Als gevolg van een uitgebreide marketingcampagne kreeg het bedrijf er wel 59.000 mobiele klanten bij, voor een totaal van net onder de miljoen.

Ook won Tele2 in Nederland netto vierduizend breedbandklanten. De omzet van eindgebruikers groeide in Nederland met 15 procent.

Tele2 slaagde er wereldwijd in zijn omzet uit te breiden. Deze nam met 3 procent toe tot circa 7 miljard kroon (720 miljoen euro). Tele2 is daarbij positief over de operationele prestaties van het bedrijf. Zo ging de bedrijfswinst in de Baltische staten en Kazachstan flink vooruit.