Na het debacle met de Galaxy Note 7 gaat Samsung mogelijk nog maar één smartphonevlaggenschip per jaar uitbrengen.

Dat melden Zuid-Koreaanse media woensdag op basis van anonieme bronnen.

Eerder gingen al geruchten dat de Galaxy Note-reeks mogelijk helemaal wordt opgedoekt, omdat die merknaam door de spontaan ontvlammende Note 7 in diskrediet is geraakt. Nu blijkt dat de Note-reeks mogelijk niet wordt vervangen, en dat de Galaxy S-toestellen de enige premiummodellen zullen zijn.

Door zich te richten op één vlaggenschip per jaar zou het beter mogelijk zijn om de productkwaliteit te garanderen, zeggen bronnen in de productieketen.

Mogelijk kan de wijziging wel zorgen voor zwakkere verkopen van Samsung-toestellen in de tweede helft van het jaar, als verkopen van de S-reeks traditioneel afvlakken en de iPhone juist zijn sterkste maanden heeft.

De Note-reeks was een serie grotere Samsung-telefoons met stylus. In Nederland zijn de twee laatste Note-toestellen nooit verschenen; de Note 5 kwam helemaal niet in Europa uit en de Note 7 werd van de markt teruggetrokken voordat hij Nederlandse consumenten kon bereiken.

Nervositeit

Volgens bronnen van persbureau Reuters vinden bij Samsung binnenkort de jaarlijkse personeelsbeoordelingen plaats en bestaat daar grote nervositeit over binnen het bedrijf. "Er zullen strafmaatregelen zijn; iemand moet hier verantwoordelijkheid voor nemen", aldus één anonieme medewerker.

Mogelijk zal het Note 7-fiasco leiden tot grote verschuivingen binnen de mobiele tak. Bij de ontwikkeling van de Galaxy S8 zou extra worden gelet op productveiligheid. Daarom zouden de uiteindelijk specificaties nog niet vastliggen en is een vroege verschijning van het toestel onwaarschijnlijk.

Naar verluidt wil Samsung de Galaxy S8 voorzien van een irisscanner - die ook al in de Note 7 zat - en een dubbele camera.

Rechtszaak

Een groep klanten is in de Verenigde Staten inmiddels een rechtszaak tegen Samsung gestart vanwege de problemen met de Note 7. Zij willen dat hun zaak als class-action wordt bestempeld, waardoor alle gedupeerden zich erbij zouden kunnen aansluiten.

In de aanklacht stellen de klanten dat zij maandelijkse kosten moesten betalen voor een telefoon die onbruikbaar was. Samsung heeft niet op de rechtszaak gereageerd.

Video: Uitleg: Problemen rond brandgevaarlijke Note 7

Uitleg: Problemen rond brandgevaarlijke Note 7
Uitleg: Problemen rond brandgevaarlijke Note 7