VS verbiedt Note 7 in alle vliegtuigen

Amerikaanse luchtvaartwaakhond FAA en de Amerikaanse overheid verbieden de Samsung Galaxy Note 7 in alle vliegtuigen. Het toestel moet nu al uit in vliegtuigen.

Het verbod wordt afgekondigd door de FAA en het Amerikaanse ministerie van Transport.

In een verklaring zegt het ministerie dat passagiers de Note 7 in vliegtuigen niet bij zich mogen hebben en niet in hun hand- of ruimbagage tijdens vluchten binnen, van of naar de VS. Maatregelen van de FAA worden vaak wereldwijd door luchtvaartmaatschappijen overgenomen.

Hoewel de Note 7 niet meer aangeboden wordt, zouden er in de VS wel zo'n 1,9 miljoen exemplaren verkocht zijn. Samsung roept die toestellen terug, maar er zijn ook mensen die hun Note 7 houden.

Wie het toestel toch mee aan boord neemt, riskeert inbeslagname en een boete. Wie de Note 7 in de ruimbagage meesmokkelt, zou zelfs als crimineel vervolgd kunnen worden wegens het in gevaar brengen van andere passagiers.

Ook KLM weert met ingang van zaterdag de telefoon uit al zijn vliegtuigen. De maatschappij volgt het advies van de FAA, zo meldt de maatschappij zaterdag. KLM verwacht dat weinig passagiers last zullen hebben van de maatregel, omdat de meeste toestellen al zijn teruggeroepen en de telefoon in Nederland uiteindelijk nooit op de markt is gekomen.

Spontaan in brand

Samsung zegt tegen The Verge bij alle luchtvaartmaatschappijen aan te dringen om de Note 7 niet meer toe te laten in zowel de handbagage als ruimbagage, en dat goed aan hun passagiers te communiceren. Mensen die nog een Note 7 hebben wordt aangeraden dat toestel zo snel mogelijk in te wisselen.

De verkoop van de Note 7 werd twee keer stilgelegd omdat exemplaren spontaan in brand bleken te vliegen. Na de eerste verkoopstop werd het ontwerp van de Note 7 aangepast, maar ook die modellen bleken brandgevaarlijk.

Samsung stopte permanent met het toestel daags nadat een Note 7 aan boord van een Amerikaans passagiersvliegtuig in brand vloog. Dat exemplaar zou uitgeschakeld zijn geweest, volgens de veiligheidseisen die de FAA toen aan de Note 7 stelde.

Voor het eerst

Het is mogelijk voor het eerst dat de FAA een specifiek apparaat verbiedt in vliegtuigen. Eerder werden al wel de 'hoverboards' verboden aan boord van vliegtuigen. De zelfbalancerende tweewielers bleken in veel gevallen ook een brandgevaarlijke accu te bevatten.

Samsung heeft zijn winstverwachting naar beneden bijgesteld na de problemen met de Note 7. Klanten die hun toestel terugsturen worden gecompenseerd, de toestellen zelf worden weggegooid.

Uitleg: Problemen rond brandgevaarlijke Note 7

Lees meer over:
Tip de redactie