Abonnees van T-Mobile kunnen vanaf dinsdag muziek streamen zonder data uit hun bundel te verbruiken. Dat is mogelijk in strijd met netneutraliteitsregels en levert de provider direct een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op.

T-Mobile maakte maandag bekend dat de dienst 'Datavrije Muziek' standaard wordt toegevoegd aan Stel Samen & Stel Bij-abonnementen met een bundel van 6GB of meer. Abonnees hoeven hiervoor niet bij te betalen.

Met de nieuwe dienst zoekt T-Mobile opnieuw de grenzen van de netneutraliteit op. Providers moeten al het dataverkeer gelijk behandelen, en volgens de ACM is 'positieve prijsdiscriminatie', door sommige vormen van dataverkeer uit te zonderen van datalimieten, niet toegestaan.

Daarom zegt een woordvoerder van de toezichthouder dat het aanbod van T-Mobile zal worden onderzocht.

Stemming

De uitslag van het onderzoek zal vermoedelijk afhangen van een stemming in de Eerste Kamer.

De senaat stemt dinsdag over de Nederlandse implementatie van Europese netneutraliteitsregels. Het kabinet wil dat positieve prijsdiscriminatie daarin ongeoorloofd blijft, maar als de Eerste Kamer het kabinetsplan afwijst zouden soepelere regels van kracht worden.

PVV-senator René Dercksen diende een motie in die het kabinet juist oproept om de Europese regels te volgen, omdat het volgens hem onhoudbaar is dat Nederland een eigen pad volgt. Ook daar wordt dinsdag op gestemd.

Diensten

Klanten met Datavrije Muziek kunnen buiten hun bundel naar de muziekdiensten Spotify, Deezer, Hits NL, Tidal en Napster luisteren. Met Nederland.fm kan naar internetradio worden geluisterd.

De telecomprovider zegt dat Datavrije Muziek een platform is waar ook andere bedrijven aan kunnen deelnemen. Er zou op dit moment worden gesproken met onder andere Apple Music. 

Minister

Het beschikbaar maken van bepaalde diensten zonder dat er MB's uit de bundel worden verbruikt wordt ook wel 'zero-rating' genoemd. Dat was onder de Nederlandse netneutraliteitswet verboden, maar die is vervangen door Europese regels.

Minister Kamp (Economische Zaken) zei eerder dat het verbod op zero-rating ook onder de Europese regels in stand zou blijven. Volgens de minister is er voldoende ruimte voor een individuele EU-lidstaat om deze keuze te maken.

"Er ligt een voorstel op tafel dat dit kan verbieden", zegt marketingdirecteur Tisha van Lammeren van T-Mobile. "Tegelijkertijd voldoet deze dienst aan de Europese wet en regelgeving die in augustus is aangenomen."

"Dit zou dan mogen voor Europese burgers, maar voor Nederlanders niet. Dat vinden wij raar. Wij gaan ervoor omdat we geloven dat dit moet gebeuren." 

Volgens Van Lammeren zal de nieuwe dienst de levens van klanten makkelijker maken, omdat ze niet langer kopzorgen zullen hebben over hoeveel data ze verbruiken met muziekdiensten. "Op het moment moet je bijvoorbeeld vaak muziek vooraf downloaden om onderweg te luisteren. Dat is straks niet langer het geval". 

Niet blij

David Korteweg van Bits of Freedom zegt niet blij te zijn met de veranderingen. "Dit is iets waar we eigenlijk heel bang voor waren."

Volgens hem kan zero-rating negatief uitpakken voor kleinere of buitenlandse streamingdiensten, die niet in het aanbod van T-Mobile worden opgenomen. Zij zouden in een benardere concurrentiepositie komen. T-Mobile benadrukt juist dat alle streamingdiensten uit binnen- en buitenland kunnen meedoen aan het programma.

Korteweg vraagt zich echter af hoe de selectie precies verloopt en hoe buitenlandse diensten moeten weten dat het streamingprogramma van T-Mobile überhaupt bestaat. "Dat zijn bij ons een aantal punten waar we toch wel vraagtekens bij zetten."

De ACM tikte T-Mobile eerder al op de vingers omdat de provider in een abonnement met onbeperkt mobiel internet onderscheid wilde maken tussen verschillende soorten dataverkeer. Dat plan werd vanwege de netneutraliteitswet teruggedraaid.