Het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics heeft de productie van de Galaxy Note 7 tijdelijk stilgelegd. De telefoon is de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws gekomen vanwege explosiegevaar.

Zowel het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap als de Wall Street Journal melden op basis van een anonieme bron dat de productie van het geplaagde toestel tijdelijk wordt stopgezet.

De elektronicagigant zegt in een bericht aan toezichthoudres dat het productievolume wordt "aangepast" om de kwaliteit van nieuwe toestellen te verzekeren.

Miljoenen exemplaren van de Note 7 moesten eerder worden teruggeroepen na berichten dat de batterij kon ontploffen. Inmiddels zijn meerdere berichten opgedoken over vergelijkbare problemen bij de vervangende toestellen.

Nederland

In Nederland is de Galaxy Note 7 nog helemaal niet in de verkoop geweest, maar wilde Samsung maandag beginnen met het uitleveren van eerder bestelde toestellen. Een woordvoerder zei zondag tegen NU.nl dat die plannen niet zijn gewijzigd. Maandagochtend had Samsung Nederland geen nieuwe informatie over de situatie.

Tele2 laat weten de Galaxy Note 7 vooralsnog niet aan klanten uit te leveren. De provider zegt de laatste berichten van Samsung af te wachten.

Volgens KPN en Bol.com ligt het besluit om de telefoon uit te leveren bij Samsung. De andere Nederlandse providers konden niet direct reageren.

In Amerika leveren de grote providers AT&T en T-Mobile het toestel voorlopig niet. 

Zelfvernietiging

Experts adviseren Samsung om de verkoop van het toestel helemaal stop te zetten en zich te richten op andere smartphones.

"Als de Note 7 door mag gaan, zou dat het grootste geval van merkzelfvernietiging in de geschiedenis van moderne technologie kunnen worden", zegt Eric Schiffer, een expert in merkstrategie en voorzitter van een reputatieconsultant.

"Samsung moet een gigantische afschrijving incasseren en de Note 7 verbannen naar de technische hall of shame, naast de Ford Pinto." Die auto werd in de jaren 70 berucht vanwege vermeend brandgevaar en werd ook op grote schaal teruggeroepen.