Samsung lijkt te hebben verzwegen dat een vervangend exemplaar van de teruggeroepen Galaxy Note 7 in vlammen is opgegaan. Een man uit Kentucky zegt dat zijn telefoon dinsdag al in brand vloog.

Het ging om een vervangend toestel, dat de man had gekregen nadat de originele Galaxy Note 7 was teruggeroepen vanwege ontploffende accu's.

Samsung heeft geen ruchtbaarheid gegeven aan het incident. Woensdag kwamen wel berichten naar buiten over een ander incident met een nieuwe Note 7, dat leidde tot een vliegtuigevacuatie.

De man uit Kentucky zegt tegen de lokale zender WKYT dat hij een sms'je heeft gehad van een medewerker van Samsung, dat niet voor hem bedoeld lijkt te zijn geweest. Daarin stelt de Samsung-medewerker voor om de man aan het lijntje te houden, "of we kunnen hem gewoon laten doen wat hij dreigt te doen en kijken of hij het doet".

Nederland

Vrijdag ontbrandde ook al een vervangende Note 7 in de handen van een 13-jarig meisje uit de staat Minnesota. Dat brengt het aantal bekende incidenten met vervangende Note 7-toestellen tot drie.

In Nederland is de Galaxy Note 7 nog helemaal niet in de verkoop geweest, maar wil Samsung maandag beginnen met het uitleveren van eerder bestelde toestellen. Een woordvoerder zegt zondag tegen NU.nl dat die plannen niet zijn gewijzigd.

Onderzoek

Samsung heeft niet in detail gereageerd op de incidenten, maar zegt in een officiële verklaring wel dat het bedrijf "de zorgen snapt" over de vervangende toestellen. "We blijven de zaak snel onderzoeken om de oorzaak te vinden en zullen onze bevindingen zo snel mogelijk delen."

De Note 7 verscheen halverwege augustus in de VS en enkele andere landen, maar moest vervolgens al gauw worden teruggeroepen na tientallen ongelukken door defecte batterijen. Sinds eind vorige maand worden vervangende exemplaren uitgedeeld aan klanten in onder meer de VS, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk.

Over het derde kwartaal verwacht Samsung meer winst dan vorig jaar, ondanks de problemen met de Note 7. De eventuele effecten van de reputatieschade die het bedrijf oploopt door de Note 7-problemen moeten echter nog duidelijk worden.