Samsung moet alsnog een boete van 119,6 miljoen dollar (107,22 miljoen euro) betalen voor het schenden van patenten die in handen zijn van Apple. Een rechtbankjury moet bepalen of de boete zelfs moet worden verhoogd, omdat Samsung mogelijk bewust patenten heeft geschonden.

De boete werd door een rechtbank onterecht kwijtgescholden, oordeelde een Amerikaanse gerechtshof vrijdag volgens Bloomberg. Apple was in hoger beroep gegaan vanwege het kwijtschelden van de boete.

De zaak draait om patenten op onder meer 'snelle links', de technologie die ervoor zorgt dat sitelinks en telefoonnummers worden herkend en aanklikbaar worden gemaakt.

Ook zou Samsung patenten op de 'schuif om te ontgrendelen'-techniek en bepaalde functies van autocorrect hebben geschonden.

Ongeldig

Een rechter bepaalde in februari dat twee van de patenten ongeldig waren en een derde patent niet was geschonden. Dat oordeel was onterecht, stelt het gerechtshof, omdat dat was gebaseerd op informatie die niet in de zaak is behandeld of die niet in het hoger beroep was genoemd.

Apple en Samsung zijn al langer verwikkeld in een juridische strijd over patenten. Een van de belangrijkste rechtszaken gaat over het ontwerp van de Samsung-smartphones.