T-Mobile wijzigt het Oneindig Online-abonnement, zodat klanten het niet langer kunnen gebruiken als vervanger van thuisinternet.

Dat heeft de provider donderdag bekendgemaakt. Vanaf 17 oktober geldt er een limiet van 5GB per dag, klanten kunnen dat handmatig aanvullen met 1GB per keer.

Het beleid moet voorkomen dat klanten de 4G-verbinding thuis inzetten in plaats van een klassieke breedbandverbinding. T-Mobile ziet dat als misbruik, al mag de provider onder de Nederlandse netneutraliteitswet bepaalde soorten gebruik niet uitsluiten.

De provider wil ook ageren tegen gebruik voor commerciële doeleinden, “zoals het tegen betaling beschikbaar stellen van de verbinding aan derden of aan meerdere gebruikers”. ​Dat blijkt uit een document over de fair use-policy.

Gebruikers van Oneindig Online die op één dag meer dan 5GB gebruiken, kunnen via de app My T-Mobile 1GB per keer toevoegen. Dat kan onbeperkt zonder extra kosten, maar steeds pas als de huidige limit bereikt is. Het abonnement Oneindig Online was gepresenteerd als de bundel met “ultieme vrijheid”.

Tegelijk met de invoering van het nieuwe beleid wordt de prijs verlaagd van 90 naar 70 euro per maand. Per 17 oktober komt Oneindig Online voor dezelfde prijs ook beschikbaar voor zakelijke abonnementen. 

ACM kritisch

Het Oneindig Online-abonnement werd in juni geïntroduceerd. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) was kritisch over de beperking van de maximale videokwaliteit, een voorwaarde van het abonnement.

Een woordvoerder van ACM zei tegen NU.nl dat het in principe niet de bedoeling is dat internetverkeer wordt afgeknepen, maar dat de telecomprovider zich inderdaad mag beroepen op een uitzondering die moet voorkomen dat grote hoeveelheden dataverkeer verstopt raken. Begin juni kondigde de operator aan dit soort beperkende voorwaarden toch te schrappen.