Samsung neemt de Amerikaanse startup Viv Labs over. Dat bedrijfje werd opgericht door de bedenkers van de slimme Apple-assistent Siri.

Viv Labs werkt eveneens aan een digitale assistent, die mensen kan verstaan en allerlei taken kan uitvoeren.

Samsung neemt het bedrijf over om deze assistent vanaf de tweede helft van 2017 in zijn smartphones te verwerken, zegt technisch directeur Injong Rhee tegen de Wall Street Journal. Uiteindelijk moet de assistent ook in huishoudelijke apparaten terechtkomen.

Zo zou in Samsung-producten een nieuwe concurrent kunnen ontstaan voor Apples Siri, de Google Assistant en Amazon-assistent Alexa. Al deze bedrijven werken aan steeds betere spraakherkenning en zetten zelflerende systemen in om ook te begrijpen wat mensen bedoelen.

Waar Siri volgens Viv-oprichter Dag Kittlaus "tientallen" functies heeft, moet Viv er "honderdduizenden" krijgen. Het is onduidelijk op welke termijn hij denkt dat te kunnen behalen.

Zelfstandig

Samsung en Viv hebben niet bekendgemaakt hoeveel voor de overname is betaald. Ook is nog niet bekend of de naam Viv bewaard zal blijven, of dat Samsung de assistent een andere naam wil geven. Het bedrijfje, met dertig medewerkers, zal een zelfstandige afdeling binnen Samsung worden.

De aankoop van Viv is de vierde grote overname van een Amerikaans technologiebedrijf door Samsung sinds 2014. Eerder werden internet of things-maker SmartThings, betaaldienst LoopPay en cloudbedrijf Joyent ingelijfd.