In de VS is een passagiersvliegtuig geëvacueerd toen de Samsung Galaxy Note 7 van een passagier in brand vloog. Het zou om een vervangend toestel gaan.

De eigenaar van de Note 7 bevestigt tegenover The Verge dat het om een vervangende Note 7 gaat.

Samsung begon eind september een grote terugroepactie in onder meer de VS, omdat de Note 7 door foutieve batterijen in brand zou vliegen. Tijdens de wereldwijde verkoopstop werden klanten die het toestel al hadden gekocht als eerste van een vervangend model voorzien.

Toestel werd uitgezet

Die vervangende exemplaren van de Note 7 zouden batterijen van een andere fabrikant bevatten, en daarom geen gevaar vormen. De verpakkingen van die vervangende exemplaren zijn herkenbaar aan een vierkant, zwart symbool.

De eigenaar van de ontvlammende Note 7 zegt zo'n vervangend exemplaar met zwart symbool op 21 september in ontvangst te hebben genomen. Volgens de eigenaar schakelde hij zijn Note 7 op verzoek van het vliegtuigpersoneel uit.

Toen hij het uigeschakelde toestel in zijn zak stopte, begon het volgens de eigenaar re roken. Na de evacuatie van het vliegtuig zou de Note 7 door het tapijt van het toestel zijn gebrand. Een Amerikaanse waakhond die toezicht houdt op de veiligheid van consumentenproducten is een onderzoek gestart.

Draadloos opladen

De man zegt dat zijn Note 7 ten tijde van het incident nog zo'n 80 procent batterijduur overhad, en enkel draadloos is opgeladen. Het incident vond plaats op het vliegveld van de Amerikaanse stad Louisville.

Het uitgebrande toestel wordt door de plaatselijke brandweer onderzocht. Samsung kon nog niet op het voorval reageren. Het is niet duidelijk of ook de vervangende exemplaren van de Note 7 op grotere schaal een brandgevaar vormen. In Korea waren al meldingen van vervangende Note 7-exemplaren die erg heet werden.

De Note 7 wordt in Nederland vanaf 10 oktober geleverd aan klanten die het toestel eerder al in de voorverkoop hebben aangeschaft. Het is nog onduidelijk wanneer de smartphone in de winkels komt te liggen.