Qualcomm zou de productie van de Snapdragon 830 aan Samsung overlaten, op voorwaarde dat de Koreanen de chip in de Galaxy S8 gaan gebruiken.

Qualcomm zou die stap hebben genomen om Samsung als klant te behouden, zeggen ingewijden tegen ETNews.

De chipmaker laat de Snapdragon 820, een van de snelste Qualcomm-chips van dit moment, om die reden ook al door Samsung produceren. Het Koreaanse bedrijf stopt de chip in de helft van de toestellen in zijn Galaxy S7 en Note 7-lijn. In Europa worden die telefoons verkocht met Samsungs eigen Exynos-chips.

Meer eigen chips

Samsung is als één van de grootste smartphoneverkopers een belangrijke klant voor Qualcomm. In 2015 bracht Samsung zijn Galaxy S6-toestellen alleen maar uit met zijn eigen Exynos-chips, mede omdat de Snapdragon 810 van Qualcomm toen met hitteproblemen kampte.

Daardoor zag Qualcomm zijn verkopen in 2015 met 4,5 procent dalen ten opzichte van het jaar ervoor, voor het eerst sinds de smartphonemarkt in 2009 begon te groeien. Qualcomm ontsloeg daarom in 2015 ook al 15 procent van zijn werknemers.

Galaxy S8

De Amerikaanse chipmaker is met zijn Snapdragon-chips al jaren de grootste leverancier van mobiele chips, maar ziet die positie in gevaar komen nu Samsung steeds meer zijn eigen chips ontwerpt en produceert. Ook het groeiende Huawei gebruikt tegenwoordig vooral eigen chips.

Met dit soort deals zou Qualcomm zijn positie willen behouden. Samsung zou de Snapdragon 830 aan het eind van dit jaar gaan massaproduceren. De opvolger van de Galaxy S7, met voorlopige titel Galaxy S8, wordt begin 2017 verwacht.