Google heeft voor het eerst smartphones onthuld die het bijna geheel zelf heeft ontwikkeld. De Pixel en Pixel XL zijn door Google ontworpen, maar nog wel in elkaar gezet door HTC. 

Dat heeft de zoekgigant dinsdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

De telefoons worden standaard voorzien van de allernieuwste versie van Android, versie 7.1, en zullen in de toekomst ook direct worden voorzien van de nieuwste updates. Dat is bij veel andere Android-toestellen niet het geval.

Eerder ontwikkelde Google alleen de Android-software, en liet het de ontwikkeling van hardware over aan bedrijven als Samsung, HTC en LG. De reeks Nexus-telefoons die Google de afgelopen jaren uitbracht gebruikten weliswaar de Google-merknaam, maar werden ontwikkeld door partners.

Bekijk hier de lanceringstrailer die Google tijdens de onthulling liet zien:

Bij de Pixel-telefoons is voor een andere aanpak gekozen, die meer lijkt op de strategie van Apple. Dat bedrijf maakt al sinds de lancering van de eerste iPhone altijd zijn eigen soft- en hardware, net als bij de Mac het geval is. 

Hardwaretak

Door de nieuwe strategie wil Google meer controle houden over de ontwikkeling van smartphonefuncties. Tegen Bloomberg zeggen bestuurders van Google dat het bedrijf in de toekomst meer verschillende eigen telefoons op de markt wil brengen. 

Voormalig Motorola-baas Rick Osterloh wordt het hoofd van de nieuwe hardwaretak van Google. Die tak ontwikkelt onder meer ook de Chromecast en apparaten als de Pixel C-tablet die Google eerder uitbracht.

Specificaties

De Pixel-telefoons zijn gemaakt van aluminium en verschijnen in groottes van 5 en 5,5 inch. Op de achterkant zit een vingerafdrukscanner en een camera van 12 megapixel. De accu kan volgens Google zeer snel worden opgeladen. In tegenstelling tot de nieuwste iPhone bevatten de Pixel-telefoons nog gewoon een koptelefoonpoort.

Google presenteert Pixel-smartphones

De toestellen draaien op een Snapdragon 821-chip met 4 GB werkgeheugen en 32 of 128 GB opslagruimte. De Pixel heeft een full hd-scherm en de XL gebruikt de hogere qhd-resolutie, beiden op een amoled-display.

Software

De Pixel-telefoons hebben een aantal softwarefuncties die (nog) niet op andere Android-toestellen beschikbaar zijn, zoals een ingebouwde Google-assistent die vanaf elk scherm op te roepen is. Deze assistent, die ook in chat-app Allo en in de slimme speaker Google Home zit, kan onder meer informatie over locaties geven en helpen met het bijhouden van de agenda van de gebruiker. Vooralsnog spreekt hij alleen Engels.

Voor de assistent worden de zelflerende systemen van Google ingezet. Daardoor moet hij steeds beter worden als gebruikers hem vaker aanspreken. De assistent kan ook overweg met apps van derden en kan tekst van het scherm van de Pixel-gebruiker aflezen om extra informatie aan te leveren. Dat kon eerder al via de dienst Google Now On Tap, die werd geïntroduceerd in Android 6.0.

Camera

De camera in de Pixel heeft volgens Google een score van 89 behaald in de toonaangevende test van DxOMark. Dat is de hoogste score die een mobiele camera tot nu toe heeft genoteerd.

In de Pixel-telefoons zit een camera-app met enkele eigen functies, zoals een slimme burstmodus en een HDR-modus die standaard aan staat en betere resultaten moet opleveren dan vergelijkbare camerastanden van concurrenten. Volgens Google is de camera-app sneller dan die van alle andere smartphones.

Net als veel andere smartphones gebruikt Google beeldstabilisatie in de camera, maar uniek is dat ook video's gestabiliseerd kunnen worden. Foto's en video's kunnen zonder limiet worden opgeslagen in de app Google Photos, zonder dat er compressie wordt toegepast. Op andere smartphones bevat de Photos-app wel een opslaglimiet, of worden foto's gecomprimeerd.

De Pixel-telefoons verschijnen in zwart, wit en blauw. De Pixel kost in Duitsland met 32 GB opslag 759 euro en 869 euro met 128 GB. De Pixel XL kost in Duitsland met 32 GB 899 euro en 1009 euro voor het 128 GB-model.  Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend, ook lijkt het toestel hier voorlopig nog niet beschikbaar te komen. Mogelijk komt de Pixel pas in 2017 in Nederland op de markt.