Apple bracht op 4 oktober 2011 de virtuele assistent Siri uit. Praten tegen een stukje software was toen nog een nieuwigheid, maar komt inmiddels steeds vaker voor.

Siri luistert naar de stemcommando’s van gebruikers om zo simpele handelingen uit te voeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om iemand te bellen of een SMS-bericht te dicteren. 

De assistent werd ontwikkeld door de Amerikaanse startup Siri, die in 2010 door Apple werd overgenomen. Het bedrijfje had eerst nog een zelfstandige app die op simpele stemcommando’s antwoord kon geven.

Siri was bij haar Apple-introductie in 2011 beperkt beschikbaar. Alleen de toen nieuwe iPhone 4S had toegang tot de nieuwe functie. Pas een jaar later kreeg de iPad ondersteuning voor Siri. De Mac was nog later: die mocht pas vanaf dit jaar de virtuele assistent benutten. 

Hoewel Siri in Nederland beschikbaar was, waren veel van de functies hier nog moeilijk te gebruiken. Zo werden slechts een beperkt aantal talen ondersteund, waardoor Nederlanders in het Frans, Engels of Duits tegen de telefoon moesten praten.

Veel van de antwoorden die Siri kon verschaffen waren ook locatiegebonden. Siri kon bijvoorbeeld alleen in de Verenigde Staten restauranttips verschaffen, omdat daar een speciale locatiedatabase van Yelp voor werd gebruikt. Inmiddels zijn veel locaties in Nederland wel te vinden.

Sinds kort hebben ontwikkelaars ook toegang tot Siri, waardoor apps de virtuele assistent mogen benutten. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om een WhatsApp-bericht via de assistent te versturen.

Stem

In 2015 voegde een software-update Nederlandse taalondersteuning toe, waardoor het mogelijk werd bijvoorbeeld Nederlandstalige berichten te dicteren.

Volgens verschillende stemacteurs wordt de Nederlandse Siri ingesproken door Floris van den Broek. Hij leverde eerder al stemwerk voor reclames en informatieve clips.

Van den Broek klinkt in voorbeeldclips ook hetzelfde als Siri, maar hij wilde zijn rol tegenover NU.nl niet bevestigen. Naar verluidt heeft Apple strenge contracten die stemacteurs verbieden hun rol publiekelijk te bevestigen.

De stem van de Engelstalige Siri vertelde vorig jaar aan The Guardian over haar werk. Susan Bennett nam de stem in 2005 op, toen ze vijf dagen per week vier uur achter elkaar woorden moest inspreken. Het gehele opnametraject duurde een maand.

Het inspreekwerk duurde langer dan normaal, omdat het mogelijk moet zijn de woorden op allerlei manier aan elkaar te rijgen. Hierdoor kan Siri zinnen vormen die niet in hun volledigheid vooraf zijn ingesproken.

Welk bedrijf precies de stem van Siri heeft opgenomen, is niet officieel bekend. Er wordt al lange tijd van uitgegaan dat het geluid is opgenomen door stemsoftwarebedrijf Nuance, maar Bennett weigert daar over uit te weiden. 

In de auto

Apple ging vrij snel samenwerkingen aan met autobedrijven, omdat Siri de iPhone toegankelijker maakt in het verkeer. Verschillende auto’s kregen hierdoor een speciale Siri-knop op het stuur om de assistent mee te activeren.

Of het ook verstandig is om Siri in de auto te gebruiken, is al enige tijd een punt van discussie. Volgens onderzoek van de American Automobile Association wordt de bestuurder alsnog afgeleid in het verkeer. De kans op ongelukken wordt daarom verhoogd. 

Concurrentie  

In de afgelopen jaren heeft Siri steeds meer concurrenten gekregen. Google onthulde in 2012 de assistent Google Now, die net als Siri kan worden aangesproken, maar ook zonder stemcommando’s handige informatie toont. 

In de chatapp Allo introduceerde Google de ‘Assistant’, die in tekstvorm antwoorden op vragen kan verschaffen. Deze functie zal vermoedelijk ook worden gebruikt in de Home-luidspreker, waardoor het overal in een huiskamer mogelijk is de computer aan te spreken.

Google Home lijkt op zijn beurt te zijn geïnspireerd door Amazon Echo, een kleine luidspreker die constant luistert naar mogelijke stemcommando’s. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld muziek op te zetten, of om (in de Verenigde Staten) pizza te bestellen.

Prototype

Apple zou wel eens het voorbeeld van deze concurrenten kunnen volgen. Het bedrijf test volgens geruchten een zelfstandige Siri-speaker, die zich op dit moment in een prototypefase bevindt. 

Het is nog onduidelijk welke vorm de Apple-luidspreker zou krijgen. Volgens bronnen werd op een bepaald moment een bijbehorende camera voor gezichtsherkenning getest, zodat alleen de eigenaar commando’s kan uitspreken.

Daarmee zou Siri zich losweken van de telefoon en computer, om overal in huis aanwezig te zijn. De nauwere koppeling met smart home-apparatuur kan Siri bovendien een centraal onderdeel van de woonkamer maken, waardoor lampen en temperatuur met enkel de stem bediend kunnen worden.

Vaker praten

Bij de introductie in 2011 was het nog wat vreemd om tegen een smartphone te praten. Een gesprek tegen Siri kon soms ongemakkelijk verlopen, omdat bijvoorbeeld een woord niet goed herkend werd.

Inmiddels praten we echter steeds vaak tegen onze computers, deels omdat apparaten dit vaker mogelijk maken. Settopboxen met Android TV en bijvoorbeeld de Apple TV hebben een knop voor stembediening op de afstandsbediening, omdat typen met een toetsenbord op de tv veel meer gedoe is. 

Daarnaast wordt stemherkenning op termijn slimmer. Apple gebruikt voor Siri al enige tijd zelflerende technologie, zodat de assistent beter woorden en zinnen herkent. Op termijn zal de software dus beter begrijpen wat je zegt, waardoor het gebruik hiervan ook minder ongemakkelijk moet aanvoelen.